*Nettavisen* Nyheter.

Vaksine øker faren for aids

Den internasjonale aids-forskningen er i krise etter at det viser seg at to angivelige mirakelkurer, ikke bare har sviktet når det gjelder å beskytte folk mot sykdommen, men faktisk øker sjansen for å bli smittet.

22.03.08 23:45

De ble hyllet som mulige gjennombrudd da testingen startet, men nå er alle videre tester med vaksineprogrammene STEP og Phambili avlyst. De to programmene brukte begge samme type vaksine, laget av et ufarlig vanlig virus med fragmenter av hiv-viruset.

Vaksinene skulle redusere antall smittede, og også gjøre sykdommen mindre farlig for de som allerede var smittet. Men i stedet for å beskytte immunforsvaret, viser de foreløpige testene at vaksinen av en eller annen grunn gjorde immunforsvaret mer sårbart for hiv.

Resultatene viser faktisk sjansen for å bli hiv-smittet faktisk ble doblet, skriver Daily Mail. Informasjonen har sendt sjokkbølger gjennom forskningsmiljøene som driver med aids-forskning.

- Dette er en katastrofe på samme nivå som Challenger-ulykken da en Nasa-romferge eksploderte, sier Robert Gallo, en av forskerne som i sin tid identifiserte hiv-viruset.

Det amerikanske nasjonale helseinstituttet, finansiert de to undersøkelsene, holder krisemøte like etter påske. Men ekspertene frykter nå at en aids-vaksine ligger langt inn i fremtiden.

- Ingen av produktene som er på trappene nå har noen særlig sjanse for å vise seg effektive under prøving. Vi vet ganske enkelt ikke for øyeblikket hvordan vi skal lage en vaksine som er effektiv mot hiv, sier Ronald Desrosiers ved Harvard universitetet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag