RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VALGKAMP: Juan Manuel Santos driver intens valgkamp for å få fortsette som Colombias president og føre fredsprosessen med FARC-geriljaen til ende.
VALGKAMP: Juan Manuel Santos driver intens valgkamp for å få fortsette som Colombias president og føre fredsprosessen med FARC-geriljaen til ende. Foto: Handout (Reuters)

Valg i Colombia avgjørende for fredsprosessen

Sist oppdatert:
Lengselen etter fred er stor i Colombia etter 50 år med borgerkrig, men mange er skeptiske til å se geriljalederne gå fri.

Bogotá/Oslo (NTB-Nils Myklebost): Dersom ikke president Juan Manuel Santos blir gjenvalgt i Colombias presidentvalg søndag, kan den norskstøttede fredsprosessen stå i fare for å bli avviklet.

De siste meningsmålingene viser at opposisjonskandidaten Oscar Iván Zuluaga har tatt igjen ledelsen som president Santos lenge har hatt.

Med begge kandidatene noenlunde likt på litt under 30 prosent ville de to gå videre fra første omgang søndag til annen omgang 15. juni, og de siste målingene antyder at Zuluaga kan gå seirende ut til slutt.

Zuluaga er svært skeptisk til fredsprosessen. Om han blir valgt, sier han at han vil gi FARC-geriljaen åtte dager til å legge ned våpnene, ellers avbryter han fredsforhandlingene som nå har pågått i Havana i over halvannet år.

Godt nytt fra Havana

Men få dager før valgets første omgang kom gode nyheter for Santos fra Cuba da regjeringen og FARC i forrige uke omsider ble enige om det tredje av de fem hovedpunktene de forhandler om, nemlig å bekjempe narkotikatrafikken.

Fra før er de enige om en begrenset jordreform og om geriljaens deltakelse i det normale politiske spillet. Det som står igjen, er enighet om kompensasjon til ofrene for den 50 år lange krigen og selve prosessen med å nedlegge våpnene.

Det er også en fordel for Santos at FARC erklærte en ukes ensidig våpenhvile i forbindelse med valget.

Avlyttingsskandale

Det kom også godt med for Santos at Zuluaga i helgen ble rammet av en skandale da en video ble sluppet som viser ham mens han snakker med en medarbeider, Andrés Sepúlveda, som har spionert på fredsforhandlingene.

Zuluaga viser ingen overraskelse og har ingen spørsmål om hvordan den hemmelige etterretningsinformasjonen er innhentet.

Sepúlveda er nå fengslet og siktet for spionasje for å ha hacket seg inn på Santos' epost og FARCs kommunikasjoner i Havana.

Zuluaga hevder at videoen er manipulert, men han kunne ikke avvise at Sepúlveda jobbet for ham, og en av de andre presidentkandidatene krever at han nå trekker seg fra valget.

Uenige om fredsprosessen

Det er liten forskjell på de to på andre områder enn fredsprosessen. Begge er næringslivsvennlige, mens mer venstreorienterte syn på politikk og økonomi bæres fram av to andre kandidater som ligger langt bak med rundt 10 prosent hver.

For Santos er fredsprosessen den viktigste saken i hans første periode, og hovedpoenget i valgkampen er at han trenger en periode til for å gjøre den ferdig.

Det var kort etter at han ble valgt i 2010, at Santos innledet hemmelige sonderinger som munnet ut i forhandlinger med FARC-geriljaen.

Partene møttes for første gang i Norge i 2012, og forhandlingene har fortsatt i Havana med Norge og Cuba som tilretteleggere.

Lengselen etter fred er stor i Colombia etter 50 år med borgerkrig som har kostet 200.000 mennesker livet og gjort flere millioner til interne flyktninger. Men mange er skeptiske til å se geriljalederne gå fri og engasjere seg i politikken.

Bitter uvenn

Men Santos' forgjenger, Alvaro Uribe, følte seg sveket av Santos.

Mens Uribe var president, førte han, med Santos som sin forsvarsminister, en brutal krig mot FARC, som ga geriljaen store nederlag, men som også innebar alvorlige brudd på menneskerettighetene.

I de fire årene siden han gikk av som president, har Uribe ikke latt noen anledning gå fra seg til å kritisere Santos og fredsprosessen, og det er han som har kjørt fram Zuluaga som motkandidat til Santos.

Zuluaga er som Uribe sterkt imot fredsprosessen. Om geriljaen ikke nedlegger våpnene slik han krever, vil han avbryte hele prosessen i Havana og gå til en ny militær offensiv mot det som er igjen av FARC. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere