Gå til sidens hovedinnhold

- Valg i Irak først om ett år

Det vil ikke være mulig å arrangere valg i Irak på minst ett år ennå, mener Paul Bremer, som er USAs sivile administrator i landet.

USAs øverste sjef i Irak kom med uttalelsen i et intervju med den arabiske TV-kanalen Al-Arabiya som skal sendes mandag, men deler av intervjuet ble kjent lørdag. Det melder NTB.

Bremer mener det er «tekniske problemer» som gjør at det ikke kan holdes valg i Irak på en god stund ennå.

- Disse tekniske problemene vil det ta tid å ordne - vi anslår et sted mellom ett år og 15 måneder. Det er virkelig viktige, tekniske problemer som er grunnen til at valg ikke er mulig, sier Bremer i intervjuet med den Dubai-baserte TV-stasjonen.

- Mangler lovverk
Bremer peker på manglende lovverk og folkeregister som årsaker til at det vil ta tid å få til valg i landet.

- Irak har ingen valglov. Det er ingen nasjonal kommisjon som kan lage en lov for politiske partier, det finnes ikke noe valgmanntall. Det har ikke vært noen troverdig og pålitelig folketelling på nesten 20 år, sier Bremer.

- Det finnes ingen inndeling i valgkretser som kan bestemme hvor valgene skal holdes, fortsetter han.

Nye angrep
Bremers uttalelser kom samme dag som den amerikanskledede okkupasjonsmakten i Irak ble utsatt for nye angrep. En irakisk tolk ble drept og fire amerikanske soldater ble såret da en amerikansk bilkolonne ble angrepet i byen Haswa, 3 mil sørvest for Bagdad, opplyser en talskvinne for den amerikanske hæren.

Angriperne åpnet ild fra en bil mot tre umerkede sivile biler. En av bilene tok fyr og en annen krasjet. Den tredje kom seg unna uten skader.

Det har vært mange slike skyteepisoder i dette området av Irak.

- Kort utsettelse
Mens Bremer varsler utsettelse av valg i Irak, sa landets mektige sjiamuslimske leder ayatolla Ali al-Sistani i et intervju med tyske Der Spiegel fredag at valget bare kan utsettes i kort tid, og at et irakisk interimsstyre skal ha begrenset myndighet.

Sistani har tidligere krevd direkte valg før 30. juni, datoen amerikanske myndigheter har satt for å overlate makten i landet til irakerne. Men etter samtaler med FN-utsendinger gikk han med på at valget krever nødvendige forberedelser.

Flere tusen mennesker demonstrerte fredag i sjiamuslimenes hellige by Najaf med krav om at det holdes valg. Men demonstrantene tok ikke til orde for at valget skal avvikles innen utgangen av juni.

Annan støtter USA

FNs generalsekretær Kofi Annan støtter USA i at det ikke kan holdes valg før 30. juni. FN-tjenestemenn sa fredag at Annan er rede til å sende en av sine toppdiplomater tilbake til Irak for å bistå irakerne når de skal danne ny regjering.

Det er trolig diplomaten Lakhdar Brahimi, som tidligere var FNs spesialutsending i Afghanistan, som kommer til å reise til Irak for eventuelt å megle fram en løsning hvis irakerne og amerikanerne ikke klarer det på egen hånd.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot