*Nettavisen* Nyheter.

Valg i Tsjetsjenia

Krigstrøtte tsjetsjenere går søndag til valgurnene for å velge nytt parlament for første gang siden russerne invaderte landet på nytt i 1999.

27.11.05 06:26

Til tross for utbredt korrupsjon, kriminalitet, islamske ekstremister og fortsatte kamper med rebeller i fjellene rundt Grosny, insisterer russiske myndigheter på at søndagens valg er et langt steg i riktig retning for den oljerike nasjonen, som har blitt Russlands svøpe de siste årene, melder AP.

Etter søndagens valg vil landet ha sitt eget parlament. Da er freden alt som mangler.

- Krigen i Tsjetsjenia har allerede spredt seg til naborepublikkene. Det er en farlig destabiliseringsprosess som pågår nå, sier forskeren Aleksej Malasjenko til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Konflikt
Flere grusomme gisselaksjoner, der tsjetsjenske militante regnes som bakmenn, har bredd terroren til nabolandene. Hele verden husker de grusomme bildene fra Beslan.

- I Dagestan er det praktisk talt borgerkrig. Militante islamister tar nesten daglig livet av politikere, politi og soldater, sier Malasjenko.

Til og med Vladimir Putins egne utsendte, Dmitrij Kozak, erkjente tidligere i år at korrupsjon og fattigdom kan ende med å destabilisere hele regionen. Han bekymret seg også spesielt for Dagestan.

Neppe frie valg
350 forskjellige kandidater kjemper om de 58 plassene i parlamentet. Presidenten i landet, Alu Alkhanov uttaler til ITAR-Tass at bare det faktum at valget blir gjennomført er et godt bevis på at regionen allerede er stabil.

Alkhanov ble valgt august 2004, etter at den forrige presidenten ble drept I et attentat I mai. Verken presidentvalget, eller folkeavstemningen i 2003, som bekreftet at Tsjetsjenia er for en del av Russland å regne, blir regnet som rettferdige av internasjonale observatører.

De fleste frykter at parlamentet etter dagens valg, ikke blir mer enn et supperåd, som kommer til å støtte den virkelige maktfiguren i regionen, Ramzan Kadyrov.

Han leder en fryktet sikkerhetsstyrke, som er beskyldt for å stå bak alt fra kidnappinger til rene ran. Han kontrollerer deler av landets oljeindustri, og han er spådd til å bli den neste presidenten i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.