*Nettavisen* Nyheter.

Valgarbeidere drept på valgdagen

Disse mennene hadde dyppet fingrene i blekk for å stemme, men etterpå ble de stanset av Taliban-opprørere som kuttet av fingrene som straff for at de hadde deltatt i valget. Minst 33 sivile ble drept i løpet av valgdage Foto: Mohammad Shoib (Reuters)

Klager om valgfusk. Opptellingen vil ta uker.

Alle stemmeurnene skal transporteres tilbake til Kabul fra rundt om i distriktene, og innen fredag er man trolig i gang med tellingen, ifølge valgkommisjonen.

Over sju millioner av Afghanistans 13.5 millioner stemmeberettigede ga sin stemme lørdag. Et foreløpig valgresultat er klart 2. juli, mens det endelige resultatet trolig kommer 22. juli.

Erfarne kandidater

For første gang kan en demokratisk valgt afghansk president gi makten videre til neste demokratisk valgte president.

Den avgjørende andre valgrunden står mellom tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah og tidligere finansminister Ashraf Ghani. Begge er erfarne politikere og teknokrater som har lovet å endre Afghanistan.

Oppgavene er enorme i et land der Taliban fortsatt utgjør en stor trussel mot sikkerheten og der økonomien preges av omfattende korrupsjon.

Jawed Kohistani, en afghansk politisk analytiker, beskriver opptellingen av stemmesedle som den avgjørende fasen for valget.

– Mye står åpent, og valgkampanjen til kandidatene vil forsøke å influere prosessen, sier han.

Valgfusk

Samtidig kommer det advarsler om at de to presidentkandidatene og deres støttespillere må avstå fra beskyldninger om valgfusk og kritikk som ikke støttes av klare bevis

– Vi oppfordrer kandidatene til å oppføre seg som statsmenn og presidenter for framtiden, og ikke som deltakere i en simpel konkurranse, sier Nicholas Haysom, fungerende leder for FN-delegasjonen i landet.

Søndag morgen var det kommet inn 275 klager om fusk. Både sikkerhetsstyrkene og valgfunksjonærer har rapportert en del av sakene.

– Vi har sett tilfeller der støttespillere til de forskjellige kandidatene har tvunget velgere til å stemme for bestemte kandidater, sier talsperson for valgkommisjonen, Mohammad Nader Mohsini.

– Det skal også ha blitt tilbudt penger for å stemme for en bestemt kandidat, sier han.

Kuttet finger

Opplysningene om hvor mange som er blitt drept i forskjellige angrep under valgdagen lørdag, er svært sprikende. Men det meldes om at mellom 50 og 250 personer mistet livet i forskjellige angrep, blant dem var flere valgmedarbeidere og barn.

En italiensk organisasjon som driver sykehus og akuttmottak, opplyser at det hadde dobbelt så stor pågang valgdagen lørdag som normalt.

– De fleste skadene var etter skyting og eksplosjoner, sier leder for prosjektet, Emanuele Nannini.

I tillegg fikk elleve personer fingrene kuttet av som straff fra opprørsgruppa Taliban fordi de hadde deltatt i valget. FN beskriver voldshandlingen som avskyelig.

Ifølge forsvarsdepartementet var det mer vold lørdag enn under første runde 5. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag