RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgavklaring kan ta dager

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
KIEV/OSLO (TV 2 Nettavisen) Mandag startet Høyesterett i Ukraina behandlingen av opposisjonens klage over valget. Demonstrantene i Kiev risikerer å måtte vente i flere dager før kjennelsen er klar.

Høyesterettsdommerne kan komme til å erklære at det må holdes nyvalg, eller sementere valgseieren til statsminister Viktor Janukovitsj.

Mandag morgen samlet tilhengerne til opposisjonskandidaten Viktor Jusjtsjenko seg igjen i sentrum av Kiev.

- Folkemengdene som holder stand døgnet rundt har en klar forventning om at valget bli underkjent, sier TV 2-reporter Odd Reidar Solem til TV 2 Nettavisen.

Han tror opposisjonen har tillitt til at Høyesterett gir saken en rettferdig behandling.

- Får demonstrantene viljen sin, blir det jubel og fest. Går kjennelsen mot dem, kan det komme påstander om at domstolen ikke er rettferdig. Men det virker som de har tiltro til dommerne, sier Solem.

Demonstrantene kan imidlertid måtte vente lenge. Ifølge en pressetalskvinne for Høyesterett, kan behandlingen av saken ta flere dager.

- Behandlingen kan ta alt fra noen timer til flere dager, avhengig av hvor mange vitner hver side presenterer og innholdet av hva de sier, sier Liana Shlyaposhnikova ifølge Reuters.

- Overdrevet
Uansett hva Høyesrerett kommer fram til, vil kjennelsen trolig bety et sviende nederlag for en av partene.Odd Reidar Solem mener truslene de siste dagene om borgerkrig likevel virker overdrevne.

- Det virker mer som et forsøk på å piske opp stemningen enn en realitet, sier han.

Løsrivelse
Regimet til statsminister Janukovitsj har særlig stor støtte i den østlige Donetsk-regionen. Regionparlamentet har vedtatt å holde en folkeavstemning om selvstyre for distriktet 5. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere