RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgkampleder forsvunnet

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Søndagens valg i Aserbajdsjan er preget av kaos. Opposisjonens valgkampleder er savnet og folk flest er oppgitt.

I landsbyen Surakhani nær Baku, klorer kalkuner på en åpen søppeldunk, og en hund leter i søppeldunker etter matrester. 10 meter unna bor Tahir Ovchiyev og hans familie.

- Vi lever i møkk, hvordan kan vi stemme på myndighetene, spør den 47 år gamle arbeidsløse familiefaren nyhetsbyrået AP.

- Jeg har klaget over dette i 15 år, men ingen lytter. Kloakksystemet fungerer ikke, det er ikke rennende vann. De har ikke gjort noe for oss.

Valgkampleder arrestert
Landsbyen ligger 15 kilometer øst for den blomstrende hovedstaden Baku, og det regjerende partiet trenger sårt stemmer til valget søndag. Det er ikke mange tegn til landets økende oljerikdom i denne landsbyen.

- Det er så mye olje her, men de gir ikke engang folk lån I banken, sier Ovchiyev, som flyttet hit etter at den nasjonalistiske regjeringen i nabolandet Georgia tvang mange etniske aserbajdsjanere til å returnere til sitt hjemland.

I går ble valgkamplederen for et opposisjonsparti arrestert, og alt valgmateriell konfiskert. Det er fortsatt ukjent hvor han befinner seg. Den oljeproduserende nasjonen har flere år på rad blitt kåret som et av verdens mest korrupte land av Transparency International, som lager en årlig korrupsjonsrangering.

Resignert stemning
Flyktningehjelpens landdirektør, Berit Olsen, forteller om en matt og resignert stemning lørdag ettermiddag. TV 2 Nettavisen snakker med Olsen en time før valgkampen avvikles.

- Det er ikke så mange som tror på et fritt og rettferdig valg. Folk flest er litt oppgitt, og har ikke stor tiltro til opposisjonen. Ut i fra følelsen med de man snakker med, kan jeg tenke meg at det blir lav valgdeltakelse. Mange ønsker et regime som er mindre korrupt, men ser ingen mulighet til å få det, sier Olsen til TV 2 Nettavisen.

Hun mener valgkampen har vært lite rettferdig, og hevder det har vært svært vanskelig for opposisjonen å drive alminnelig valgkamp. Demonstranter og aksjonister har blitt slått ned med køller av politiet.

- Uansett hvordan selve valgavviklingen blir i morgen – med mye juks, sannsynligvis – har det ikke vært et fritt og demokratisk valg. Opposisjonen får heller ikke slippe til med sine synspunkter i media, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere