Valglokalene åpnet i politisk kaos

Valglokaler over hele Iran åpnet fredag morgen i forbindelse med det svært omstridte valget på ny nasjonalforsamling i landet.

20.02.04 10:31

Fredag morgen ble skoler og moskeer i Iran forvandlet til valglokaler. De religiøse konservative kreftene kommer med sikkerhet til å styrke sin stilling.

Valgdeltakelsen ser ut til å bli svært lav, kanskje ikke høyere enn 30 prosent, ifølge enkelte analytikere. Siden det konservative Vokterrådet utestengte mer enn 2.000 politikere fra valglistene, de fleste reformvennlige, har stadig flere oppfordret til boikott. Ingen som NTBs utsendte har snakket med i hovedstaden Teheran, har sagt at de vil stemme, til tross for at det religiøse etablissementet – og den reformvennlige presidenten Mohammad Khatami – har oppfordret folk til å bruke stemmeretten.

- Muslimsk plikt
I dagene forut for valget har de mektige mullaene gitt klar beskjed i statlige TV- og radiokanaler: Det er en muslimsk plikt å stemme! Men folk flest ser ut til å være lei av all politikk, uansett farge, siden Khatami og hans allierte i nasjonalforsamlingen gang på gang har fått rødt kort av Vokterrådet, som har lagt ned veto mot de fleste forslag som går i demokratisk retning.

Flere mener at ingen i realiteten kommer til å vinne fredagens valg. Med 2.000 færre kandidater enn planlagt kommer de reformvennlige som fortsatt er med, trolig til å tape stort.

Rykter om valgfusk
De konservative får på sin side problemer med å hevde at deres styre er rettferdig og legitimt hvis så få innbyggere deltar i valget. I Teheran tror mange på ryktene om at valget derfor kommer til å bli manipulert; at mennesker på landsbygda blir utstyrt med falsk legitimasjon og blir betalt for å ta busser inn til byen, slik at de konservative kan pynte litt på tallene.

De som sverger til konspirasjonsteoriene, fikk dessuten vann på mølla da kampanjekontoret for Den iranske islamske deltakerfronten, det største reformvennlige partiet, ble stengt torsdag etter ordre fra en domstol. Deltakerfronten boikotter valget, og aktiviteten på kontoret er laber. Sperringene som nå er satt opp, kan imidlertid tolkes som enda et tegn på at makten i stadig større grad havner i konservative hender, der ayatolla Ali Khamenei er den som i siste instans drar i trådene.

De første resultatene fra valget ventes lørdag.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.