RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valglokalene har åpnet

Foto: ROBERTO SCHMIDT (Afp)
Sist oppdatert:
Folk i kø for å stemme over Sør-Sudans framtid.

Valglokalene har åpnet, og folk står søndag i lange køer for å få stemt i den historiske folkeavstemningen i Sør-Sudan. 3,9 millioner mennesker skal stemme over uavhengighet fra Nord-Sudan.

Folkeavstemningen er forankret i fredsavtalen fra 2005, som endte en 22 år lang borgerkrig mellom sør og nord. Krigen anses for å være en av kontinentets blodigste konflikter.

- En stemme for vårt land
Mange har pyntet seg i sine fineste søndagsklær for å stemme i folkeavstemningen, som mange karakteriserer som en stemme for «for deres egen frihet».

Ved et av valglokalene står blant annet en kvinne med sin tre måneder gamle datter på armen.

Mary Dennis forteller at hun kom tidlig for å komme langt fram i køen.

- Jeg måtte komme tidlig. Dette er en stemme for vårt land, sier Dennis, ifølge CNN.

Edwina Loria (18) er også klar for å avgi sin stemme.

- Jeg vil ha uavhengighet, sier hun.

- Har ventet i 50 år
John Baptiste sitter på bakken med en radio for å få med seg nyhetene om den historiske dagen.

- Min oppgave er å stemme. Vi har ventet i 50 år, og vi ønsker å være atskilt, sier han.

Selv politifolk beskriver dagen som stor.

- Dette er en stor dag for oss. Det er første gang vi har håp for Sør-Sudan, sier Ajak Avach Deng.

- Vi ønsker frihet, vi ønsker å bygge vår nasjon, sier Deng.

Men lørdag ble det rapportert om voldshandlinger i sør, og derfor er det mange som krysser fingrene for at det søndag vil bli en fredelig folkeavstemning.

Trenger internasjonal støtte
Dersom Sør-Sudan bestemmer seg for selvstendighet, blir landet etter planen løsrevet fra Nord-Sudan 9. juli 2011, nøyaktig seks år etter at fredsavtalen trådde i kraft.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) besøkte Sudan i oktober i fjor. Han sier utfordringene står i kø for både Sør-Sudan og Nord-Sudan.

- Det første er jo at veldig mange av spørsmålene mellom nord og sør er uavklart, og man har ikke løst de helt sentrale spørsmålene. Det viktigste er hvordan man skal fordele oljeinntektene. Man har heller ikke trukket opp grensene, riktig nok finnes det noen grenser fra kolonitiden man kan bygge på, sa Solheim til Nettavisen lørdag.

Stor uenighet rundt statsgjelden
Solheim påpekte at det er knyttet mange spørsmål til statsborgerskap og rettigheter til sudanere som befinner seg på «gal» side av grensen. Mange sørsudanere bor i nord, mens mange nordsudanere bor i sør. Det er knyttet stor spenning til hvordan de ulike partene vil behandle disse «statsløse» borgerne etter en eventuell løsrivelse.

- Så er det spørsmål om gjelden. Sudan har en stor statsgjeld, og sør vil ikke være med på å betale på den fordi de sier at nord har brukt pengene til å kjøpe våpen for å kakke oss i hodet med. Mens nord mener alle må dele på å betale statsgjelden, sa han.

Solheim sa Sør-Sudan har et svært dårlig utgangspunkt når det gjelder opprettelsen av en ny nasjonalstat.

- Sør-Sudan starter som en veldig svak stat. De har noen gode ledere, men mangler embetsverk, de har ikke så mange utdannede personer som leger, lærere og ingeniører til å bygge opp infrastrukturen, sa han.

Les egen sak: - Går det galt med oljen, så går alt galt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere