RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgnederlag for Verhofstadt

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Belgia ligger an til å få ny statsminister. Dermed kan de regionale stridighetene blusse opp igjen.

Yves Leterme blir Begias nye statsminister etter at hans kristeligdemokratiske parti og deres nasjonalistiske alliansepartner N-VA fikk 30,5 prosent av stemmene i Belgias mest folkerike region.

Avtroppende statsminister Guy Verhofstadts liberale parti har gått fra å være Flanderns største til tredje største parti.

Belgias økonomiske og utenrikspolitiske kurs vil trolig ikke endres, men resultatet kan utløse omkamp om maktdelingen mellom Belgias regioner, melder Reuters.

Regionene har allerede ansvaret for offentlige arbeider, transport, jordbruk og miljø. Leterme vil at de også skal ha mer ansvar over arbeidslivspolitikken, justis og helse. Dette er de fransktalende partiene mer skeptiske til.

Disse partiene er på sin side allerede irriterte på Leterme, etter at han i fjor antydet at de fransktalende partiene ikke var smarte nok til å lære seg nederlandsk.

Belgia har den nederlandske dialekten flamsk samt fransk og tysk som offisielle språk. I regionen Flandern snakkes det flamsk, mens fransk og tysk snakeks i regionen Vallonia. Hovedstaden Brussel ligger i Flandern, men der snakkes hovedsakelig fransk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere