*Nettavisen* Nyheter.

Valgseier for Serbias største regjeringsparti

Serbias progressive parti SNS har vunnet rundt 50 prosent av stemmene i søndagens parlamentsvalg, ifølge foreløpige resultater.

Beograd (NTB-Reuters): Regjeringspartiet SNS og dets leder Aleksandar Vucic – som trolig blir ny statsminister – skrev ut nyvalg for å sikre fornyet støtte til det økonomiske reformprogrammet, som må gjennomføres for å oppfylle kravene til EU-medlemskap.

SNS (Fremskrittspartiet) fikk flest stemmer etter valget i 2012, men statsministerjobben gikk til sosialisten Ivica Dacic som takk for støtten til koalisjonsregjeringen.

Nå tyder alt på at SNS tar et større grep om makten, og at den tidligere ultranasjonalisten Vucic overtar statsministerstolen.

Vucic har fortid som regjeringsmedlem under Serbias fryktede Slobodan Miloševic på 1990-tallet. Han er i dag sterk tilhenger av EU-medlemskap, og hans parti har styrket sin stilling etter å ha vist handlekraft i kampen mot korrupsjon.

Men den serbiske økonomien er skral, med galopperende utenlandsgjeld og skyhøy arbeidsledighet. En av fem serbere er uten jobb og den månedlige gjennomsnittslønnen er på beskjedne 3.000 kroner.

– Det kommer ikke til å bli lett. Det er tusenvis av problemer som skal løses, sa Vucic etter å ha avgitt stemme søndag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.