*Nettavisen* Nyheter.

Valgskred for Muslimsk Brorskap

Det islamistiske opposisjonspartiet Det muslimske brorskap ser ut til å ha gjort rekordvalg i Egypt.

08.12.05 10:11

Forhåndsresultater viser at partiet har fått 19 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen. Regjeringspartiet og dets allierte beholder likevel et overveldende flertall. Valget i Egypt har vart i fire uker og vært preget av mye politisk vold.

Onsdag ble åtte mennesker drept da politiet forsøkte å hindre stemmegivere fra å nå valglokaler i områder der Det muslimske brorskap står sterkt.

De foreløpige valgresultatene har blitt lekket til Associated Press (AP) av en ansatt i innenriksdepartementet, departementet som har oppsyn med valget.

Forbudt parti
Hvis opplysningene fra APs anonyme kilde stemmer vil onsdagens sluttspurt gi regjeringspartiet NDP 333 plasser i nasjonalforsamlingen og Brorskapet 88. Andre opposisjonspartier og uavhengige vil få til sammen 21 plasser. 12 plasser er fremdeles åpne, og nye valgrunder er ventet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette betyr at Brorskapet, et parti som er forbudt, men tolereres med visse restriksjoner, nesten har seksdoblet antall plasser i den egyptiske nasjonalforsamlingen.

USA-press
President Mubarak har vært under press fra USA om å gjennomføre demokratiske reformer i Egypt, og ga Brorskapet uvanlig fritt spillerom i valgkampen. Likevel slo sikkerhetsstyrkene hans hardt ned da det viste seg at den islamistiske gruppen fikk bredere støtte enn først antatt.

I valgrunden onsdag, på samme måte som i andre og tredje valgrunde, blokkerte store mengder politi valglokaler i områder der opposisjonen står sterkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag