RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valper mishandles og selges

Sist oppdatert:
Knøttsmå og fløyelsmyke hundevalper mishandles og stappes i pappkasser. Nå er den groteske handelen dokumentert.

Det er den danske avisen Berlingske Tidende som mandag avslører hvordan interessen for rasehunder får griske oppdrettere til å mishandle små valper.

Ved hjelp av skjult kamera har avisens journalister dokumentert hvordan den groteske hundehandelen foregår.

Stappes i kasser
Hundene blir født i en mørk kjeller i Polen, der de må tilbringe sine første leveuker i et trangt bur.

Når oppdretteren har kundene klare, stappes valpene i pappkasser og fraktes opp mot 15 timer gjennom Europa.

Hundefarmene er normalt lukket for media og dyrevernere, men B.T.-journalisten utga seg for å være hundekjøper og fikk innpass.

- Det minner nesten om slavehandel. Det er fryktelig å se på, sier Geoffrey hauser, dyrlege og klinikksjef på Hospital for Mindre Husdyrsygdomme i Danmark til B.T.

Hvert år importeres rundt 1.200 rasehunder fra Polen til Danmark. Trolig er det reelle tallet langt høyere, fordi mange av de mishandlede valpene ikke blir registrert.

Økende problem i Norge
Såkalte «veskehunder» , små raser som shi tzu, dvergpincher og chihuahua fikk økt popularitet etter at moteikoner som Paris Hilton begynte å bruke dem nærmest som smykker.

Disse små hundene er ikke bare lette å frakte i håndvesken - de er også lette å smugle.

Så sent som i januar i år fortalte Mattilsynet i Oslo, Agder-fylkene og Østfold om en økende tendens av hundesmugling til Norge.

- Vi frykter at vi ser toppen av isfjellet og ser at omfanget er økende , sa seksjonssjef Oddrun Espelund ved Mattilsynet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Hun fortalte at Mattilsynet har kommet over kasser med valper som har omkommer på turen, valper som er funnet bundet sammen i bagasje og fraktet uten tilgang til vann.

- Kan ha rabies
- Dette er grusom dyremishandling av verste sort, og det er viktig at folk kontakter politiet, Mattilsynet eller oss når de kommer bort i dette, sier Siri Relling i Dyrebeskyttelsen Norge.

Relling forteller at de smuglede dyrene selges langt rimeligere enn normalt, og at kommende eiere slipper å stå på venteliste før de endelig får hund.

- Men folk skal vite at dyrene kan være syke og ha sykdommer som vi ikke har i Norge, for eksempel rabies. Da blir tragedien om mulig enda større, påpeker Relling.

2.000 i Sverige
Svenske veterinærmyndigheter har anslått at det finnes minst 2.000 innsmuglede hunder i Sverige. Den svenske kanalen TV 4 dokumenterte i november i fjor groteske forhold ved en østeuropeisk valpefabrikk.

I fjor fant tollere ved Öresundbroen 30 valper sammenpresset i et bagasjerom. En var allerede død, mens de andre var så medtatte at de måtte avlives.

Hundeoppdrettere kommer i kontakt med sine kjøpere via annonser på internett og tekst-tv.

Espelund i Mattilsynet minner om hver enkelts etiske ansvar:

- De som kjøper smuglerhunder er med på å støtte en uetisk industri.

Det norske Tollvesenet har ikke offentliggjort beslagstall for ulovlig innførsel av hunder til landet.

Se gratis web-tv om smuglingen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere