*Nettavisen* Nyheter.

Vannkrisen i Cape Town utsatt en måned

50 LITER OM DAGEN: Innbyggere i Cape Town henter vann fra en vannkilder i byen. Foto: Mike Hutchings (Reuters)

«Dag null», når vannforsyninger i Cape Town vil bli kuttet på grunn av tørke og ekstrem vannmangel, er nå satt til 11. mai.

06.02.18 17:32

«Dag null» ble først satt til 16. april, men er nå utsatt, fordi nye beregninger viser at bønder utenfor den sørafrikanske byen vil bruke mindre vann enn først ventet. I tillegg har fruktbønder i området overført vann til byens forsyningssystem, ettersom det har vært nok nedbør til at de har kunnet sikre avlingene sine, skriver avisen News24.

Les også: Cape Town rykker nærmere full vannkrise

1. februar ble det innført nye vannregler i Cape Town i et forsøk på å hindre «dag null». Innbyggerne har nå bare lov til å bruke 50 liter vann per dag.

«Dag null» vil vannrasjonene halveres til 25 liter og 200 offentlige vannstasjoner i byens slumområder vil stenges.

Samler i bøtter

En innbygger i bydelen Scarborough forteller hvordan vannrasjoneringen foregår i praksis:

– Vi har fått en begrenset mengde vann å bruke hver dag. Så vi samler opp det vannet, sier Kelson da Cruz, og viser fram en bøtte han har på badet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I KØ: Innbyggere står i kø for å fylle vann fra en vannkilde i Cape Town i Sør-Afrika fredag. Foto: Mike Hutchings (Reuters)

– Dette vannet kan brukes til å skylle ned i toalettet, sier han. En annen krukke inneholder vann til tannpuss og vask av ansiktet.

Til tross for tiltakene kan byens vannreservoarer bli tømt. Myndighetene har lenge advart mot «dag null», når de kan bli tvunget til å kutte vannforsyningen til store deler av byen.

De siste beregningene tyder på at dette kan skje 16. april, skriver avisa The Guardian.

Tørke

Mangeårig tørke og en økende befolkning har bidratt til vannkrisen. Eksperter mener tørken delvis skyldes endringene i klimaet. Byen er fortsatt avhengig av vann fra reservoarer, og prosjekter som bygging av avsaltingsanlegg for sjøvann, ligger fortsatt et godt stykke inn i framtiden.

Forskerne følger nå med på hvordan myndighetene takler problemet, siden Cape Town kan bli den første storbyen i verden som går tom for vann.

De store sosiale skillelinjene i Sør-Afrika, et av de landene i verden der forskjellene mellom rik og fattig er størst, trer også tydelig fram i vannkrisen.

Kirsty Carden ved Future Water Institute ved Universitetet i Cape Town peker på at byens forsteder, preget av frodige omgivelser, har et særlig stort vannforbruk.

– Folk har hager, de har svømmebasseng og sløser mer med vannet, fordi de er vant til at det alltid er vann i kranene, sier hun.

Offentlige kraner

Enkelte ser ut til å dempe forbruket, men Carden sier det er problemer i enkelte velstående nabolag der folk bare tenker at «vi betaler for det».

Rundt en firedel av Cape Towns befolkning bor i slumområder der det ikke er innlagt vann og folk henter det de trenger fra offentlige kraner.

– Det er stadig bilder av kraner som renner og ødelagte rør, og folk sier «se på lekkasjene». Men i realiteten bruker en million mennesker av en befolkning på fire millioner bare 4,5 prosent av vannet, sier Carden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag