Gå til sidens hovedinnhold

Vanskelig vei videre etter WTO-brudd

Med Norge på gangen brøt WTO-forhandlingene i Cancun sammen søndag kveld etter et dramatisk oppgjør mellom EU og en selvsikker gruppe u-land. Veien videre kan bli vanskelig.

- Jeg sa det i Seattle og jeg sier det igjen. WTO er og blir en middelaldersk organisasjon. Prosedyrene og reglene i denne organisasjonen kan ikke bære vekten av de viktige oppgavene den har, sa EUs handelskommissær Pascal Lamy etter at bruddet i den mexicanske badebyen var et faktum.

WTO-forhandlingene er dermed formelt satt tilbake til teksten fra ministermøtet i Doha for to år siden.

- Jeg vil ikke si at Doha-runden er død, men den trenger virkelig intensivhjelp. Men EU vil fortsette arbeidet for å få til et internasjonalt handelssystem som fungerer, sa Lamy.

Den brasilianske utenriksministeren Celso Amorim, som har stått i spissen for den såkalte G21-gruppen i Cancun, oste av selvsikkerhet da han holdt pressekonferanse sammen med kolleger fra Argentina, Sør-Afrika, Ecuador og Egypt etter bruddet.

- Vi hadde foretrukket at vi hadde kommet fram til et resultat, men vi har uansett samlet en gruppe land i et sterkt samarbeid på tvers av ideologier, sa Amorim, som fikk applaus fra deler av pressekorpset da han inntok podiet.

Amorim mener møtet er en suksess for u-land som har greid å stå sammen om å fremme sine saker, spesielt innen landbruk.

- På denne basisen kan vi nå gå videre i forhandlingene, fastslo Brasils utenriksminister.

De 146 medlemslandene ble i en slutterklæring etter bruddet enige om å fortsette forhandlingene i hovedforsamlingen i Geneve innen 15. desember. Fortsatt gjelder tidsfristen for Doha-runden, som er 1. januar 2005, men mange tror den nå vil ryke.

- Det er vanskelig for meg å tro at vi i den posisjonen vi er i nå vil klare å bli ferdig i tide, sier den amerikanske WTO-ambassadøren Robert Zoellick.

Det var Kenya som på vegne av flere andre i et såkalt "grønt rom"-møte satte foten ned for videre forhandlinger om de såkalte Singapore-temaene. EU hadde sagt seg villig til å begrense temaene til spørsmål om åpenhet om offentlige innkjøp samt forenkling av handelsprosedyrer, men dette ble blankt avvist, og grunnlaget for enighet var dermed ikke til stede.

For EU, og Japan, har forhandlingene om Singapore-temaene vært et nøkkelspørsmål for å få til en avtaletekst i Cancun. Dette til tross for at en stor gruppe u-land har sagt et klart nei til dette i lang tid.

En rekke representanter fra u-land feiret sammenbruddet som en seier da det var et faktum, og i kaoset som oppsto etterpå kunne en gruppe delegater fortelle om det dramatiske bruddet.

- Forhandlingene om Singapore-temaene er avbrutt. Vi vil ikke finne oss i at i-landene konsekvent setter sine interesser foran u-landenes, når dette er sagt å være en u-landsrunde, sa den ugandiske delegaten Yash Tandon til NTB.

Mens det kokte i konferansesenteret, satt den norske delegasjonen og ventet på utfallet av "green room"-møtet.

- Norge var ikke involvert i finaleomgangen, som gikk mellom u-landene og USA og EU, konstaterer næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) overfor NTB.

Gabrielsen er skuffet over at det ikke ble noen avtale, til tross for at han har omtalt landbruksdelen av teksten som forelå som uakseptabel.

- Dette er et tilbakeslag, men bare et midlertidig tilbakeslag. Nå fortsetter forhandlingene i Geneve, sier Gabrielsen.

Ingen av ministrene som uttalte seg om bruddet ønsket å legge skylden på noen, men den humanitære organisasjonen Oxfam er ikke i tvil om at det var de rike landene som hadde ansvaret for havariet.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer