Gå til sidens hovedinnhold

Vant Hillarys kvinner

Barack Obama tiltrakk seg flere kvinnelige velgere enn Hillary Clinton.

Bak resultatet i Iowa ligger det urovekkende overraskelser for Hillary Clinton. Forhåndsfavoritten ble nemlig slått på flere av sine kjerneområder.

Den endelige oversikten viser at Obama slo Clinton med sju prosent. En fersk analyse utført for CBS over de som deltok i den demokratiske nominasjonsprosessen, viser at Obama vant på flere av Clintons antatte kjerneområder.

Mest overraskende er det at Obama er den mest populære kandidaten også blant kvinnelige velgere. 57 prosent av de som deltok i nominasjonen var kvinner, og 35 prosent av dem ønsker Obama som presidentkandidat. Det er fem prosent høyere oppslutning enn hos Clinton.

Suveren blant de unge
Tallene er urovekkende for Clinton. Hun kan bli USAs første kvinnelige president, og hadde ventet at det ville gi henne støtte blant kvinnelige velgere.

Nå tyder mye på at velgerne er mer opptatt av en kandidat som kan love endring etter åtte år med George W. Bush. Clinton har spilt mye på sin erfaring som førstedame, men stemte blant annet for Irak-krigen, noe Obama vet å bruke mot henne.

Den viktigste gruppen som støttet Obama var likevel de unge, og de var det mange av i Iowa. Valgdeltakelse var rekordhøy. 57 prosent av de som var med deltok i sin første nominasjonskamp.

41 prosent av dem støttet Obama, mot 29 prosent for Clinton. Blant deltakerne under 30 år, gikk Obama av med en knusende seier: Hele 57 prosent støttet ham, mot bare 14 prosent for Edwards og 11 for Clinton.

Vil ha forandring
Hillary Clinton var derimot den sterkeste blant de eldre i Iowa.

På spørsmål om hva folk i Iowa var mest opptatt av, svarte over halvparten av deltakerne at det viktigste var å få en president som sto for endring.

Bare én av fem mente erfaring var viktigst, og blant disse vant Hillary Clinton klart. Hun har også langt mer utenrikspolitisk erfaring enn sine forgjengere. Likevel har Obama stor troverdighet i enkeltsaker.

45 prosent av de spurte mente at krisen i Pakistan var svært viktig for deres stemme. Blant disse lå Clinton og Obama omtrent likt.

Målingen er basert på over 2100 spurte deltakere i nominasjonsprosessen. Feilmarginen er på to prosent.

Det er ventet at målingen vil blir grundig analysert av Clinton-leiren. Et nytt nederlag i New Hampshire kan ødelegge muligheten for at USA får sin første kvinnelige president.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken