*Nettavisen* Nyheter.

Vant valget, regjering søkes

Kristelig-demokratene gikk seirende ut av nattens valg-thriller i Nederland. Men det blir vanskelig å snekre sammen en koalisjon.

De nederlandske kristelig-demokratene vant 41 av de 150 setene i parlamentet, mot 44 seter i valget i 2003. Dermed er statsminister Jan Peter Balkenendes parti fortsatt landets største. Men det kan bli vanskelig å sette sammen en koalisjonsregjering ettersom velgerne har flyktet fra sentrumspartiene til partier i ytterkanten av spekteret, skriver Reuters.

Opposisjonspartiet Labour ligger an til å få 32 seter i henhold til valgdagsmålingene. Flere av deres velgere har gått over til Sosialistene (SP), et parti langt til venstre for sentrum. Sp er nå det tredje største partiet og større enn det liberale partiet VVD, som er statsminister Balkenendes koalisjonsparti. Kristelig-demokratene mistet på sin side velgere til de nye anti-immigrasjonspartiet som er ledet av Geert Wilders.

Verken Balkenendes nåværende allianse med VVD eller en Labour-ledet koalisjon med SP og miljøpartiet vil ha flertall i parlamentet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.