Vant valget, taper makten?

JUBLET: Tzipi Livni, Israels utenriksminister og leder for Kadima-partiet, her omgitt av livvakter, jubler over valgresultatet.

JUBLET: Tzipi Livni, Israels utenriksminister og leder for Kadima-partiet, her omgitt av livvakter, jubler over valgresultatet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Tzipi Livnis Kadima-parti vant valget med ett mandat. Likevel kan Likud - med en tøffere linje overfor palestinerne - trekke det lengste strået.

11.02.09 20:45

Det kan lang tid, kanskje over en måned, før vi får en avklaring om Israels regjering etter valget tirsdag. Det mener Midtøsten-ekspert Hanne Eggen Røislien, stipendiat i religionshistorie ved NTNU.

- Stort spillerom for Likud
-Tzipi Livnis parti Kadima vant med ett mandat, men Israel er preget av koalisjonspolitikk, det er veldig mange partier, de fleste ligger på høyresiden, og Likud og Benjamin Netanyahu har fått et stort spillerom, påpeker Eggen Røislien.

Hun tror det skal mye til før Kadima gir fra seg regjeringsmakten, og formelt sett er det utenriksminister Tzipi Livni og partiet hun leder som først får sjansen til å danne regjering, men Eggen Røislien tror det blir mange forhandlingsrunder før den endelige kabalen er klar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sara Johannessen/Scanpix

Må samarbeide
En regjering må ha støtte i nasjonalforsamlingen, og i Israel kreves det støtte fra minst 61 av Knessets 120 medlemmer. Til dags dato er det ingen partier som alene har klart å danne regjering. Alle israelske regjeringer har vært koalisjonsregjeringer. En som får oppgaven med å danne regjering har 28 dager på seg, men presidenten kan forlenge denne fristen med inntil 14 dager.

- Krigen på Gaza påvirket valget
Krigen på Gaza har i høyeste grad hatt innflytelse på valget. Både israelere og palestinere går i en mer uforsonlig retning, mener Eggen Røislien.

- I forhold til det politiske klimaet nå kan Kadima være fornøyd med oppslutningen, men det er høyresiden, som står for en hardere linje overfor palestinerne, som har funnet mest på krigen, sier Eggen Røislien. Samtidig understreker hun at det ikke er riktig å betrakte Israels politikk ut i fra en vanlig høyre-venstre akse.

- Kadima er ikke et typisk venstreparti, sier Eggen Røislien.

Ønsker tostatsløsning
Kadima, som på norsk betyr framover, ble dannet som en fraksjon av Likud-partiet i 2005. Ariel Sharon tok med seg en gruppe veteraner og noen nykommere og dannet Likud. Etterfølgeren Ehud Olmert ble fungerende statsminister etter Sharons hjerneslag og ledet partiet til valgseier i 2006. Etter at Olmert trakk seg etter korrupsjonsanklager, tok utenriksminister Tzipi Livni over som partiformann. Kadimas politiske plattform omfatter en tostatsløsning gjennom en fredsavtale med palestinerne.

Ultranasjonalist på vippen?
Valget ga Kadima 28 mandater i det nye Knesset, en nedgang på ett mandat, mens Likud får 27, noe som er mer enn det dobbelte av hva de har i dag. Den ultranasjonale partiet Yisrael Beiteinu (Israel er vårt hjem), som ledes av Avigdor Lieberman, får 15 mandater og går dermed forbi Ehud Baraks arbeiderparti, som ender på bare 13 mandater. Yisrael Beiteinu går inn for en fredsløsning med palestinerne, men på én viktig betingelse: Israels arabiske borgere må forlate staten Israel og bosette seg i den nye palestinske staten, når den dannes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.