Våpen-lobby kan svikte Bush

Foto: (EPA)

En av George W. Bushs viktigste støttespillere ved valget for fire år siden, våpenorganisasjonen NRA, kan komme til å svikte Bush ved årets valg.

13.04.04 11:02

National Rifles Assosiation er en av de største og mektigste lobbyorganisasjonene i amerikansk politikk. For fire år siden ga de sin helhjertede støtte til Bush i kampen mot «våpenfiendtlige» Al Gore. Mange mener organisasjonen var en viktig faktor i Bushs valgseier.

Etter fire år med Bush i førersetet har støtten fra NRA, som har fire millioner medlemmer, kjølnet. Våpeneiere truer med å støtte en tredjekandidat, holde seg vekke fra valget eller til å med støtte demokraten John Kerry som er for våpenkontroll, skriver LA Times.

Liker ikke terrorlovene
Det er ikke Bushs våpenpolitikk som skremmer våpengruppene, men heller Bushs terrorlover som er vedtatt etter 11. september.

- Det handler ikke bare om våpenrettigheter for oss, det handler om Bill of Rights, sier Angel Shamaya, redaktør for nettstedet KeepAndBearArms.com.

Shamaya sier at svært mange forkjempere for retten til å bære våpen er oppgitt over begrensningene som ligger i de nye terrorlovene. De er sterkt i mot de strenge kontrollene for flypassasjerer, og spesielt den såkalte «Patriot Act» som gjør det mulig for myndighetene å avlytte private telefoner uten godkjenning fra rettssystemet.

- Jeg har stor respekt for denne regjeringen. Men det betyr ikke at jeg må være enig i at de konfiskerer neglesakser fra bestemødre og stikker magnetiske staver oppunder skjørtet på folk, sier direktør i NRA Wayne LaPierre.

Ingen entusiasme
Bush har også skuffet våpenentusiastene ved å nekte å la piloter på fly bære våpen, og stilltiende godta en lov fra 1994 som forbyr angrepsvåpen.

Problemet til Bush er at han ikke har ikke har skapt den samme entusiasmen blant våpengruppene som han gjorde for fire år siden, sier Larry Pratt, som leder lobbygruppen Gun Owners of America.

- Noen ganger er en god, andre ganger er han dårlig, sier Pratt enkelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag