RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våpenekspert varslet sin egen død

David Kelly våpenekspert funnet død 18. juli 2003
David Kelly våpenekspert funnet død 18. juli 2003
Sist oppdatert:
Fire måneder før David Kelly begikk selvmord, forutsa han at han ville blitt funnet død dersom Irak ble angrepet av Storbritannia og USA.

- Jeg kommer til å bli funnet død i skogen, sa våpeneksperten David Kelly til sin kollega David Broucher i Utenriksdepartementet i februar. Fire måneder senere, den 18. juli i år, ble David Kelly funnet død.

Opplysningene kom fram onsdag under høringen som pågår om Kellys dødsfall, melder Sky News

Utpekt som BBC-kilde

Dødsfallet fant sted etter at Kelly var blitt utpekt til å være BBCs kilde i en rekke saker hvor det ble stilt kritiske spørsmål vedrørende Storbritannias rolle i krigen i Irak.

Storbritannias statsminister Tony Blair og hans regjering ble blant annet beskyldt av BBCs journalister for å ha "spritet opp" rapporten som ble brukt som berettigelse for å gå til krig mot Irak, basert på sentrale kilder.

Kelly hadde angivelig forventet å forbli en anonym kilde etter møtet med BBCs journalist Andrew Gilligan, men ble avslørt av detaljer journalisten valgte å ta med i sine reportasjer.

Både BBC og regjeringen er i etterkant av dødsfallet blitt beskyldt for å ha opptrådt lite varsomt i forbindelse med offentliggjøringen av Kelly som BBC-kilde.

- Følte personlig ansvar

David Broucher fra britisk UD møtte våpeneksperten Kelly i Geneve i februar i år. Da pågikk våpeninspektørenes arbeid fremdeles i Irak, på oppdrag fra FN.

- Kelly sa han hadde forsøkt å forsikre om at dersom de samarbeidet med våpenekspertene, hadde de ingenting å frykte, sa Broucher under høringen onsdag.

- Mitt inntrykk var at han følte en slags forlegenhet i forhold til dette fordi han ante at invasjonen kunne komme til å bli gjennomført uansett, og på en måte stilte dette ham i en moralsk vanskelig situasjon, sa Broucher.

Forutsa dødsfallet

- Da David Kelly skulle dra, spurte jeg ham: "Hva tror du skjer dersom Irak blir invadert?” Svaret hans, som jeg trodde bare var en bemerkning ut i løse luften på den tiden, var: "Jeg vil antakelig bli funnet død i skogen”.

Neste uke skal statsminister Tony Blair vitne for granskningskommisjonen i Kelly-saken, melder NTB. Det samme skal Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon. Granskningsutvalget ledes av dommer Brian Hutton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere