RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våpenhandel rammer verdens fattigste

Foto: Simon Maina (AFP PHOTO)
Sist oppdatert:
Verdens fattigste er taperne i den internasjonale våpenhandelen. Pengene som fattige land bruker på våpen kunne ha løftet millioner ut av fattigdom.

I rapporten «Våpen eller vekst?» påviser organisasjonene Amnesty International og Oxfam at flere utviklingsland bruker mer penger på våpen enn på helse og utdanning til sammen. Alternativ bruk av pengene kunne fått millioner ut av fattigdom, skriver Vårt Land.

Rapporten ser på 17 av verdens største våpeneksporterende land, som alle har skrevet under avtaler der de lover å ta hensyn til konsekvensene for fattigdom før de godtar eksportavtaler.

Rapporten kritiserer regjeringene for ikke å ta hensyn til dette, men retter også kritikk mot rike land som tjener penger på våpensalg til de fattigste landene. Dette er blant forholdene som får kritikk:

  • Seks utviklingsland - Oman, Syria, Burma, Pakistan, Eritrea og Burundi - bruker mer penger på våpen enn de bruker på helse og utdanning til sammen
  • I 2002 utgjorde våpen levert til Asia, Midtøsten, Latin-Amerika og Afrika to tredjedeler av alle våpenleveranser i verden.
  • Hvert år blir det i disse regionene brukt i gjennomsnitt 22 milliarder dollar på våpenkjøp. Denne summen kunne få tt alle barn på skole og redusert barnedødeligheten med to tredjedeler innen 2015, og dermed oppfylt to av FNs tusenårsmå l for utvikling.
  • I 2002 sto de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd for 90 prosent av alt våpensalg til Asia, Midtøsten, Latin-Amerika og Afrika.
  • I Afrika sør for Sahara økte våpenutgiftene med 47 prosent på slutten av 90-tallet. Samtidig har forventet levealder sunket til 46 år.

De to organisasjonene krever at det innføres sterkere reguleringer av våpenhandelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere