Våpenhvile brutt - 32 sivile drept

Styrker som støtter den sudanske regjeringen har brutt en fire dager gammel våpenhvile og drept 32 sivile i den urolige Darfur-regionen.

16.04.04 08:16

Det hevder en opprørsgruppe i Sudan. Opprørsgruppen Janjaweed, som støtter regjeringen i Khartoum, og soldater fra regjeringshæren har angrepet og brent ned landsbyer nordvest i Darfur, hevder oberst Abdallah Abdel Karim, som er militærtalsmann for opprørsbevegelsen JEM.

Angrepet fant sted i Darfurs hovedstad Geneina nær grensen til Tchad onsdag, og 32 personer, «de fleste kvinner, eldre og barn», ble drept av Janjaweed-gerijlaens menn, fremholder Karim overfor nyhetsbyrået AFP.

Opprør i ett år
Påstandene er ikke bekreftet av andre kilder. Allami Ahmat, som er en av Tchads president Idriss Debbys rådgivere, sier han ikke har fått opplysninger om et nytt angrep i Darfur.

- Vi er overrasket over disse opplysningene, særlig siden det er militære representanter fra JEM i Tchads hovedstad Ndjamena som er i kontakt med grensen, men som ikke har fortalt oss om noe angrep, sier Ahmat.

To opprørsgrupper startet opprøret i det avsidesliggende Darfur-området for over ett år siden. Gruppene beskylder sudanske myndigheter for å overse den fattige regionen, og for å bevæpne arabiske militsgrupper som plyndrer og brenner ned landsbyer. Regjeringen avviser anklagene.

Nekter samtaler
En overraskende 45 dagers våpenhvile trådte i kraft sist søndag, slik at humanitær hjelp kan nå fram til de mer enn 700.000 menneskene som ifølge FN er drevet på flukt i området.

Samtidig nekter den ene av de to opprørsgruppene, nemlig SLM/A-geriljaen, å delta i politiske samtaler som etter planen skal innledes i Tchad 24. april. SLM/A ønsker ikke at Tchads president Idriss Debby skal mekle i konflikten, og ber i stedet Eritrea om å spille denne rollen.

- Vi vil definitivt ikke engasjere oss i politiske samtaler av den årsak at regjeringen ikke mener alvor og holder fram med sin strategi med å drepe og drive uskyldige på flukt, sier SLM/A-talsmannen Musa Hamid al-Doa.

Også JEM-geriljaen varsler at den ikke kommer til å delta på samtalene i Tchad.

- Jeg tror ikke vi kommer til å dra til Tchad, sier JEMs leder Khalil Ibrahim.

Systematisk voldtekt
Samtidig melder menneskerettsorganisasjonen Amnesty International om systematisk voldtekt av kvinner og jenter i Darfur-området. Ifølge menneskerettsorganisasjonen er det Janjaweed-geriljaen som står bak overgrepene.

- Vi har mottatt utallige rapporter om at kvinner blir voldtatt av Janjaweed-militsen. Vi har også fått meldinger om at kvinner og jenter blir bortført for å bli brukt som sexslaver og hushjelper, heter det i en pressemelding fra Amnesty, som krever at Sudan lar menneskerettsobservatører komme til området.

Landsbyer i området Tawila ble angrepet i dagene mellom 27. og 29. februar i år. Alle husene ble brent ned, et helsesenter plyndret og markedet brent ned. Over 100 kvinner ble voldtatt - seks av dem foran fedrene sine, ifølge Amnesty.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag