Våpeninspeksjoner igang i Libya

Foto: (EPA)

Eksperter fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) begynte søndag inspeksjoner av steder knyttet til Libyas atomvåpenprogram.

28.12.03 18:31

En gruppe ledet av IAEA-sjef Mohamed ElBaradei besøkte fire steder i Tripoli-området. Anleggene er ikke tidligere blitt inspisert av IAEA, ifølge en talsmann for FN-organisasjonen.

- Akkurat nå fortsetter vi diskusjonene med libyske myndigheter for å utarbeide en arbeidsplan for de neste dagene og ukene, sa IAEA-talsmann Mark Gwozdecky ifølge NTB-Reuters-AFP.

IAEA skal blant annet ha besøkt en prøvereaktor i Tajura, som ifølge en vestlig diplomat er selve hjertet i Libyas atomprogram.

Libya undertegnet ikkespredningsavtalen i 1970-årene, og plikter dermed å gi FN informasjon om alle sensitive atominstallasjoner.

Avslutter atomprogrammet
Tidligere denne måneden opplyste Libya at de har forsøkt å utvikle atomvåpen og andre forbudte våpen, men at de nå avslutter arbeidet.

Myndighetene medgikk at de hadde forsøkt å utvikle utstyr til å lage anriket uran, et viktig skritt på veien til å lage en atombombe. ElBaradei, som kom til Libya lørdag, sa at det ikke fantes tegn til at landet var nær ved å bygge et slikt våpen.

Libyas utenriksminister Mohamed Abderrhmane Chalgam sa lørdag at landet aldri var kommet lenger enn laboratorieeksperimenter.

ElBaradei skal etter alt å dømme bli i landet til mandag. Han skal møte visestatsminister Matuq Mohamed Matuq, som har ansvar for atomprogrammet, og håper også å få treffe landets sterke leder Muammar Gaddafi.

Representanter for IAEA vil bli i landet fram til torsdag. Det ventes at de vil bli vist "alt de trenger å se", forteller en diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Gir innsyn
Myndighetene i Libya, som USA anklager for å støtte terrorister, har sagt de vil gi IAEA fullt innsyn, og vil undertegne en tilleggsprotokoll som tillater omfattende inspeksjoner på kort varsel.

- Libya vil samarbeide med IAEA og undertegne tilleggsprotokollen, sa utenriksminister Chalgam.

- Dette er en tydelig melding til alle, spesielt israelerne, om at de må begynne å avskaffe sine masseødeleggelsesvåpen, la han til.

IAEA-sjefen sa det er uklart hvem som har gitt Libya teknologien for å utvikle atomvåpen.

- Etter det vi forstår var det gjennom svartebørsen, gjennom mellommenn, så landene det kom fra har ikke nødvendigvis vært oppmerksom på det, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.