OSLO/BERLIN (Nettavisen): Mannen som kjørte en lastebil inn i et julemarked i Berlin mandag kveld, hvor tolv personer ble drept og 48 andre skadd, er ifølge Die Welt fortsatt på frifot.

Nektet skyld

Den første mistenkte etter julemarkedmassakren ble identifisert som en 23 år gammel mann fra Pakistan. Han nekter i avhør for å ha noen som helst befatning med angrepet.

- Vi har feil mann. Og dermed en ny situasjon. For den egentlige gjerningsmannen er bevæpnet, fortsatt på frifot og kan gjøre ny skade, sier en kilde i politiet ifølge NTB.

Innenriksdepartementet i Tyskland fastslo tirsdag formiddag at hendelsen på Breitscheidplatz midt i Berlin var et angrep.

Etterforskningen ledes nå av regjeringsadvokaten.

Polsk mann skutt

Det var to menn i lastebilen. Den polske mannen som ble funnet død i lastebilen, skal ha blitt skutt. Politiet utelukker at det var denne personen som kjørte inn i folkemengden.

Det er mistanke om at kjøretøyet ble stjålet på et anleggssted i Polen, melder politiet i Berlin på Twitter.

Spedisjonsfirmaet som eier bilen som ble brukt. bekrefter at en av deres sjåfører er drept, melder ARD-Fernsehstudio. Mannen etterlater seg kone og et barn på 17 år.

- Han var en god sjåfør, heter det i en melding fra firmaet.

HTML EMBED
embedNAvideo("Q1bdPSu5SnX8yqfIq0IgNA", false)

Skjerper sikkerheten

Tysk politi melder at de skjerper sikkerheten og øker antall politifolk i Berlin. Patruljene vil bære skuddsikre vester og automatvåpen.

Politiet på flyplassen Schönefeld i Berlin opplyser til Nettavisen at det er skjerpet sikkerhet og økt patruljering og bemanning på hele flyplassområdet, som et direkte resultat av terroren mandag.

I Norge øker politiet i Oslo patruljeringen etter angrepet mot julemarkedet i Berlin.

- Vi har ikke økt sikkerhetsnivå, men vi har økt patruljering og fokus mot områder med store folkemengder. Per nå forholder vi oss til trusselvurdering til PST, og de har ikke økt trusselnivå, sier operasjonsleder Cathrine Sylju til VG Direkte.

Les også: Julemarkedet i Oslo sentrum: - Vi er selvfølgelig på vakt

Tips førte til feil pågripelse

Det var etter tips fra publikum at politiet kunne pågripe den mistenkte kort tid etter at lastebilen braste inn i folkemengden på julemarkedet. Flere ringte politiets nødnummer.

En av dem fulgte etter sjåføren på julemarkedet og kunne dirigere politiet til stedet der han befant seg, melder Welt.

Nå tror man altså at dette er feil mann.

Les også: Tysk politi stormet hangar i Tempelhof

- Vi må anta at det er terror

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel holdt en pressekonferanse klokka 11. Merkel sa hun hadde sine tenker hos ofrene og de berørte.

- Hvordan kunne dette skje at noen ville angripe et julemarked? Jeg har ikke svaret, men vi nekter å la oss skremme og la dette ødelegge julehøytiden, sa Merkel på pressekonferansen.

- Vi må gå ut ifra at det dreier seg om et terrorangrep, sa Merkel videre.

Hun fordømmer angrepet og sier dette er en veldig vanskelig dag for Tyskland.

- Hele landet er i dyp sorg, sier statsministeren.

Razzia på asylmottak

Den 23 år gamle mannen som først ble pågrepet, skal ha kommet til Tyskland tidlig i 2016 via den såkalte Balkan-ruta. Han skal ha bodd på asylmottaket på Tempelhof, der tysk politi natt til tirsdag gjennomførte en razzia.

Over 200 tyske spesialpolitifolk stormet stedet ved 04-tiden natt til tirsdag. Razziaen settes i sammenheng med julemarkedmassakren, men dette er ikke bekreftet. Seks unge menn er avhørt. Ingen skal være pågrepet.