RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Var alene om drapet på Kennedy

Sist oppdatert:
Lee Harvey Oswald var uten tvil helt alene om å drepe John F. Kennedy i Dallas for 40 år siden. Det slås nå fast ved hjelp av avansert datateknologi.

TV-kanalen ABC har gjort en svært grundig gjennomgang av drapet som rystet hele verden for 40 år siden. Ved hjelp av en datagenerert rekonstruksjon av drapet, slår TV-kanalen ettertrykkelig fast at Lee Harvey Oswald var alene om drapet.

- Det finnes ikke rom for tvil, sier produsenten av et spesialprogram om drapet, Tom Yellin. Programmet skal sendes 20. november, to dager før 40-årsdagen for drapet.

Tvil og rykter
Også den offisielle granskningen av drapet på Kennedy slo fast at Oswald var alene, men det har hele tiden siden drapet vært en utstrakt tvil blant amerikanere flest om det. Grunnen er hemmelighold av offentlige dokumenter, og også Oliver Stones film om drapet der teorien om at flere stod bak drapet er sentral.

Kennedy ble skutt og drept da han satt i en bilkortesje i Dallas 22. november 1963. Lee Harvey Oswald ble arrestert kort tid etter, men den mistenkte rakk aldri tilstå eller bli dømt for drapet. Bare to dager etter drapet, ble han skutt ned og drept av nattklubbeieren Jack Ruby.

Glassklart
ABC har arbeidet med eksperter og laget en svært nøyaktig datarekonstruksjon av drapet ved hjelp av kart, kopier, fysiske mål, mer enn 500 fotografier, filmer og obduksjonsrapporter.

Rekonstruksjonen gjør at man kan se hva som skjedde fra et utall forskjellige vinkler, blant annet hva Oswald så fra sin posisjon i sjuende etasje.

- Når du gjør det, er det glassklart hva som skjedde, sier Yellin til AP.

Folk tror det de vil
Yellin avviser teorier om at det var en annen mann som skjøt mot Kennedy, i tillegg til Oswald. All tvil rundt drapet blir nok likevel ikke fjernet ved en TV-dokumentar. Folk kommer uansett til å tro det de vil.

- Jeg tror det er vanskelig for folk å akseptere at verdens mektigste mann kan blitt drept av en misfornøyd mann, som hadde levd et mislykket liv fram til det tidspunktet, sier Yellin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere