*Nettavisen* Nyheter.

«Vår plikt å spre Guds frihet»

Foto: (EPA)

USAs president George W. Bush innrømmer ingen feil i krigen mot terror og kaller det USAs plikt å holde stø kurs i Irak.

14.04.04 09:35

På en pressekonferanse natt til onsdag sa den amerikanske presidenten blant annet at det er USAs plikt å spre Guds frihet.

Bush står også fast på at 30. juni er datoen for å overlate styringen av Irak til irakerne.

- Vi skal gjøre ferdig jobben i Irak. Hvis det trengs flere soldater, skal jeg sende flere soldater, hvis det trengs flere ressurser, vil jeg sørge for det. Men det er viktig at vi overholder tidsfristen som er satt, sa Bush på en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid. Han gjentok at Iraks suverenitet skal overlates til irakerne 30. juni, slik planen er.

- Irakerne vil ikke ha en uendelig okkupasjon, og det vil ikke USA heller. Vi er ingen imperialiststat, sa presidenten.

Han understreket at det militære nærværet vil vedvare "så lenge det trengs, og ikke en dag lenger".

Bush sa videre at USA ikke vil tillate at vold og kaos sprer seg i Irak. Den militære ledelsen har fått ordre om å bruke de midler som trengs for å opprettholde ro og orden, sa han og fordømte "ekstreme og skruppelløse elementers forsøk på å gripe makten".

Sjelden pressekonferanse
Tirsdagens seanse i Det hvite hus var en sjelden begivenhet, og den ble direkteoverført på samtlige store fjernsynskanaler. Bare to ganger tidligere i hele Bushs regjeringstid har han holdt en pressekonferanse i beste sendetid. Det er et tegn på at Det hvite hus føler seg på bakfot i forhold til krigen i Irak. Opptøyene i landet, samt alt oppstusset rundt 11. septemberkommisjonens høringer på hjemmebane, har brakt presidenten på defensiven.

En rykende fersk Gallup-undersøkelse viste tirsdag at 50,9 prosent av de spurte amerikanerne mener Bush gjør en godkjent jobb om dagen. Det er en klar nedgang fra registreringen på 55,4 prosent i siste kvartal i 2003, og det laveste kvartalsmessige gjennomsnittet hittil gjennom den tiden Bush har vært president, ifølge meningsmålingsinstituttet.

Nato og FN
Bush sa på pressekonferansen at han vil ha NATO mer involvert i Irak samt en ny FN-resolusjon som kan føre til at flere land er villige til å bidra med soldater. Dem som ventet seg nye og mer konkrete utspill i forhold til USAs plan for maktoverføring i Irak, måtte skuffet konstatere at det fikk de ikke.

– Spørsmålet er; hvem overlater vi makten til? Når kommer FN inn i bildet, hvor mange soldater skal vi ha der og hvor lenge skal de bli? sa New Mexicos demokratiske guvernør, Bill Richardson i en kommentar til Bushs uttalelser.

FNs spesialutsending, Lakhdar Brahimi er i Irak nå for å finne ut hvilken form den irakiske regjeringen som skal ta over 30. juni vil få, sa presidenten på spørsmål om dette.

Unnvikende
Bush brukte de første 20 minuttene av den timelange seansen til å appellere til amerikanske velgere og forsikre dem om at krigen i Irak var en nødvendig del av krigen mot terrorisme.

De neste 40 minuttene brukte han til å svare til dels unnvikende på journalistenes tøffe spørsmål – som om han følte seg personlig ansvarlig for 11. september, og om han følte at han hadde erklært krig på falske premisser.

Bush er blitt kritisert for manglende vilje til å innrømme feil og ble gjentatte ganger presset på dette, uten å tilfredsstille journalistene. Han benyttet heller ikke anledningen til å be de pårørende etter 11. september om unnskyldning for at myndighetene ikke greide å avverge angrepene, da han fikk spørsmål om dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.