RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varmer opp til EU

Sist oppdatert:
Draculas hjemland har forandret seg. Nå er de på vei inn i EU.

Les NA24 på mobil

De aller fleste forbinder Romania med barnehjemsbarn, tiggende sigøynere og Dracula. Men mye har skjedd siden Ceau¿escus kommunistregime falt i 1989, og tiåret som fulgte med økonomisk nedgang og ustabilitet.

NA24 - din næringslivsavis

- Romania har endret seg mye siden Nicolae Ceau¿escu ble fjernet fra makten. Økonomien blomstrer og vi ser en svært positivt utvikling i landet, sier Dr. Cristian Istrate, ambassadøren for den rumenske ambassaden i Norge, til NA24.

Det var i hovedsak gammeldags industri og mangel på strukturelle reformer som i stor grad hemmet omstillingen fra en strengt statsstyrt økonomi. Trenden snudde imidlertid i 2000, og økonomien tok seg kraftig opp.

Rekordvekst
Romania har siden hatt lav arbeidsledighet og høy økonomisk vekst, særlig drevet av sterk innenlands etterspørsel. I 2004 var Romanias BNP-vekst på hele 8,4 prosent. Innenfor EU var det bare Latvia som hadde sterkere vekst.

Veksten flatet imidlertid ut til 5,5 prosent i 2005. I 2006 forventer man imidlertid en BNP-vekst på rundt sju prosent. Ifølge verdensbanken utgjorde Rumensk BNP i 2005 rundt 80 milliarder euro.

Ambassadøren forklarer at Romania virkelig har lagt seg i selene får å oppnå kravene EU stiller til sine medlemmer. Men han legger samtidig ikke skjul på de utfordringene Romania fortsatt har.

Kampen mot korrupsjon
- Kampen mot korrupsjon er en pågående strid hvor vi har gjort svært mye. Men det er ikke til å legge skjul på at vi fortsatt har en jobb å gjøre, sier Istrate.

Han trekker blant annet frem at det har blitt slått svært hardt ned på korrupsjon, og at en rekke høytstående embetsmenn som følge av dette har blitt etterforsket og senere siktet for korrupsjon.

Daglig leder Ingunn Vagstein i rådgivningsbedriften RettØst bekrefter den gode utviklingen.

- Romania har gjort en enorm innsats på korrupsjonsfronten, og har i dag Europas strengeste korrupsjonslovgivning, sier daglig leder i RettØst, et rådgivningsselskap som hjelper norske bedrifter å etablere seg i Øst-Europa.

Hun forklarer at dette har hatt en svært god effekt på problematikken, men at det fortsatt er et forbedringspotensialet, i likhet med flere andre østeuropeiske land.

Et annet problem er at det landet fortsatt har en relativt høy fattigdomsprosent. Ifølge verdensbanken lever 12-13 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen. I tillegg går privatiseringen av energisektoren og telesektoren litt tregere enn forventet, samt at det er et svært lavt teknologisk nivå i jordbruket.

EU-land fra nyttår
Fra og med første januar 2007 trer Romania inn i EUs rekker. Da vil landet med sine neste 22 millioner innbyggere bli det sjuende største landet i EU.

Men veien har ikke vært kort. Det har tatt Romania rundt 17 år å komme «tilbake til Europa», som de kaller det.

Det første skrittet var kommunismens fall og den offisielle overgangen til markedsøkonomi. Deretter kom flere rundt med søknad om NATO-medlemskap, med påfølgende forventing om å bli tatt opp i EU.

Den rumenske ambassadøren er fullt klar over landets fordeler og ulemper, men tror EU-opptaket kun vil gjøre ting til det bedre. Uansett, natt til 1. januar heiser han flagget foran ambassaden.

- Natt til 1. januar står jeg klar til å heise EU flagget på plenen utenfor ambassaden. Om jeg så blir stående her alene, skal det opp, sier ambassadøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere