Gå til sidens hovedinnhold

Varsler krig over olje i nordområdene

Russiske dokumenter avslører skremmende strategier.

Russland har nylig skissert sine nye nasjonale sikkerhetsstrategier og har analysert potensielle trusler fram til 2020.

I et sikkerhetsdokument som ble frigitt onsdag, fremgår det at russerne ser for seg at slaget om de enorme olje- og gassreservene i Arktis kan være gjenstand for en potensiell væpnet konflikt innen et tiår, skriver The Times.

«Tilstedeværelsen og en potensiell eskalering av væpnede konflikter nær Russlands nasjonale grenser, og pågående grensediskusjoner mellom Russland og flere naboland, er en enorm trussel for Russlands interesser og grensesikkerhet,» lyder dokumentet.

Kan ikke utelukke militærmakt
«I konkurransen om ressurser kan det ikke utelukkes at militærmakt blir brukt for å løse kommende problemer som vil ødelegge styrkebalansen i nærheten av grensene til Russland og hennes allierte,» står det skrevet.

Strategien er godkjent av president Dimitrji Medvedev og er utarbeidet av Det russiske sikkerhetsrådet. Sikkerhetsrådet består av Medvedev, statsminister Vladimir Putin og overhoder i Forsvaret og russiske etterretningstjenester.

Kjemper bitter kamp med Norge
Norge, USA, Canada, Danmark og Russland kjemper en bitter kamp om rettighetene til rikdommene som ligger på havbunnen i nordpolområdet.

Kreml har insistert på at de ikke militariserer nordpolområdet, men advarselen om væpnet konflikt antyder at de er villige til å bruke makt om nødvendig, for å ivareta sine interesser nå som global oppvarming muliggjør utvinning av ressursene på havbunnen.

Russland-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, mener strategien ikke utgjør noen umiddelbar fare for Norge.

- Det er et godt naboforhold. Det understreker både norske og russiske styresmakter, sier Godzimirski til Nettavisen.

- Man må se på dette i et større perspektiv. Dette er et langsiktig dokument som skal gi en bedre forståelse av Russlands målsettinger og interesser. Allerede i september hadde Det russiske sikkerhetsrådet møte med president Medvedev hvor de drøftet arktisk, sier han og understreker at 85 prosent av Russland ligger i de såkalte nordområdene.

Godzimirski tror heller ikke at Russland vil forsøke å tilegne seg ressurser med militærmakt i nordpolområdet. Han mener dette er en del av Russlands krigsretorikk og sammenligner det med bombeflyene som flyr langs norskekysten.

Økonomiske soner
Ifølge internasjonale lov har de fem landene krav på økonomiske soner som ligger 320 kilometer nord for deres landegrenser.

Både Russland og Danmark hevder de har underjordiske fjellrygger som strekker seg til Arktis. Danmark er med i striden i kraft av beliggenheten til Grønland.

Alle de involverte partene har blitt enige om at striden om nordområdene skal avgjøres i en FN-kommisjon, men dette vil trolig bli en lang behandlingsprosess.

Dette er ikke første gang at russerne rasler med sablene i forbindelse med oljerikdommen i nord. I mars måned ble det kjent i russiske medier at Russland skal opprette en militærenhet som skal ivareta russiske interesser i de arktiske nordområdene.

Les mer her: Elitestyrker mot norske interesser

Ifølge estimater skal det være om lag 90 milliarder fat med olje på havbunnen i de arktiske områdene

13 prosent av verdens uoppdagede oljereserver og 30 prosent av den uoppdagede naturgassen ligger på den arktiske havbunnen. Andre estimater viser at 25 prosent av verdens oljereserver ligger under den arktiske havbunnen.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene