RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler McCain-avsløringer

John McCain kan vente seg nye avsløringer rundt lobbyvirksomheten, tror ekspert.

I februar i år kjørte New York Times en artikkel på John McCains tette bånd til lobbyisten Vicki Iseman (40) under valgkampen i 2000. Flere av rådgiverne hans skal ha sagt til McCain at han må passe seg for å ikke bli koblet opp mot lobbyvirksomhet, skrev avisen.

Artikkelen genererte en rekke romanserykter, mens den eventuelle koblingen til lobbyvirksomheten ble mer eller mindre oversett. Stormen roet seg ned fordi New York Times ikke fulgte opp saken.

USA-ekspert Svein Melby vil ikke bli overrasket hvis det dukker opp avsløringer som kan skade presidentkandidatens muligheter for å vinne valget om åtte uker.

- Jeg tror vel at det kommer overraskelser, og journalistene graver sikkert for harde livet. Jeg er helt sikker på at de store amerikanske avisene har jobbet i lang tid med disse kontaktene til lobbyvirksomheten, sier Melby til Nettavisen.

Prøveballong
McCain har lenge fremstilt seg selv som en politiker med en høy etisk standard, og som en motstander av den omfattende lobbyvirksomheten i politikkens maktsentrum Washington D.C. Men hans omgang med Iseman skal ha ført til engstelse blant rådgiverne hans.

Iseman og McCain ble nemlig ofte sett sammen på pengeinnsamlinger, kontoret hans og på privatflyet.

- De (New York Times) kjørte opp den saken, men de hadde ikke noe oppfølging. Men spørsmålet er om det var en prøveballong. Dette var en lobbyist som var påfallende mye sammen med McCain på flyet og andre steder, men det var romansebiten det ble fokusert på, og ikke pengefolkene, sier Melby.

Flere nyhetsorganisasjoner meldte at McCain hadde skrevet en rekke brev til politikere på vegne av lobbyistens klient. Den samme klienten hadde flere saker som ble behandlet i en av Senatets komiteer.

- Jeg ville ikke bli veldig overrasket hvis Washington Post titter mye på dette. Det kan bli en sak for ham. Han har jo nettopp profilert seg som en person som skal kjempe mot pengemakten, sier Melby.

- Obama er heller ikke trygg
Men ifølge Melby så står ikke Barack Obama helt på trygg grunn han heller.

- Det ville ikke overraske meg hvis det hadde kommet noe fram med Obamas fortid i Chicago fordi der kommer man ikke fram uten noen skitne triks, sier Melby og henviser til presidentkandidatens fartstid i delstatssenatet i Illinois.

Denne uken har det blåst kraftig rundt privatlivet til McCains visepresidentkandidat Sarah Palin. Men Melby tror Palin-hysteriet er i ferd med å roe seg ned.

- De seriøse avisene kommer nok til å bruke masse ressurser på henne en stund, men finner de ikke noe der, så dør det hen. Men sensasjonspressen vil nok grafse i det så lenge det er penger å få ut av det. Men jeg tror ikke dette vil ha noen betydning for vanlige folks velgeratferd, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere