RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler nytt blodbad

Sist oppdatert:
Bussbomben i Jerusalem og drapet på Hamas-lederen Abu Shanab setter et foreløpig punktum for fredsprosessen, tror Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage. – Det er ikke grunn til å vente annet enn et nytt blodbad, sier hun.

20 mennesker mistet livet da en terrorist fra Hamas sprengte seg selv i luften på en buss i Jerusalem tirsdag. Torsdag gjengjeldte Israel angrepet med å drepe Hamas-lederen Abu Shanab i Gaza.

- Jeg mener at det vi har sett av aksjoner, både i Jerusalem tirsdag og gjengjeldelsesaksjonen i Gaza betyr et foreløpig punktum i den såkalte fredsprosessen. Aksjonene som vi nå ser varsler bare om den stormen jeg tror er i vente, sier Henriksen Waage til TV 2 Nettavisen. Hilde Henriksen Waage er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

Hun har hele tiden hat liten tro på fredsprosessen, det såkalte veikartet, og mener det bare var et spørsmål om tid før det hele igjen utvikler seg til et blodbad og en voldsspiral. Etter drapet på Abu Shanab har både Hamas og Islamsk Hellig Krig erklært at våpenhvilen de har ført de siste månedene nå er over.

En umulig oppgave

Israel har hele tiden krevd at den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas skal få slutt på terroraksjonene, og at det må være stille i lang tid før de er villig til å forhandle. Henriksen Waage mener imidlertid at dette er en umulig oppgave for Abbas.

- Abbas er for det første innsatt etter direkte israelsk og amerikansk press, han er ikke demokratisk valgt. Han har ingen tilhengerskare, har ikke et stort apparat rundt seg og står svakt i den palestinske befolkningen, sier hun.

- Det viktigste av alt er jo at han har ingen kontroll i de palestinske områdene. Det er jo faktisk slik at Israel er okkupasjonsmakten og har den fulle kontrollen i de okkuperte områdene. Dermed er det Israel som har ansvaret for sikkerheten, akkurat som USA har ansvaret i Irak, sier hun videre.

- Bevisst fra Israel

Hun mener at den israelske regjeringen helt bevisst gjør det vanskelig for det palestinske lederskapet å oppfylle betingelsene for en fredsprosess.

- Jeg tror at det er grov undervurdering å si at den israelske regjeringen ikke skjønner hva den gjør. Det finnes ytterliggående krefter langt inn i den israelske regjeringen som slett ikke vil gi land tilbake til palestinerne, sier Henriksen Waage.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere