*Nettavisen* Nyheter.

Varsler nyvalg i Zimbabwe

Zimbabwes president Robert Mugabe har annonsert parlamentsvalg i Zimbabwe. Valget vil bli avholdt den 31. mars.

02.02.05 10:26

Under det siste valget i 2000 var opposisjonen nære ved å få flertall foran Mugabes parti, ZANU-PF, melder nyhetsbyrået AP. Denne gangen er det enda ikke klart om det i det hele tatt vil være en opposisjon.

Opposisjonspartiet Movement for Democratic Change vil torsdag avgjøre hvorvidt de vil delta i årets parlamentsvalg. I fjor trakk partiet seg fra alle valg for å protestere mot valglover de mener motarbeider en rettferdig valgkamp.

Noen reformer har allerede blitt gjennomført, men opposisjonspartiet sier de ikke går langt nok, og har allerede klaget over trakassering i forbindelse med det kommende valget.

En talsperson for USAs regjering sier at valgmiljøet i Zimbabwe gir grunn for alvorlige bekymringer.

- Et nytt mangelfullt valg vil bare forverre den politiske spliden i Zimbabwe, forlenge den økonomiske og styringsmessige krisen og gjøre det enda verre for nabolandene, sier talspersonen ifølge AP.

Robert Mugabe vant presidentvalget i 2002 med bare 400.000 stemmer, men valgobservatører sier valget var mangelfullt og preget av korrupsjon og valgfusk – akkurat som parlamentsvalget i 2000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag