RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler ti nye orkaner

Sist oppdatert:
Det nordlige Atlanterhavet kan rammes av ti nye orkaner denne sesongen. Se Web-TV.

Det fastslår det nasjonale orkan-senteret i USA, NOAA, mandag, melder CNN.

Se gratis innslag fra Web-TV.

- Forbered dere
Senteret anbefaler alle beboere langs kysten til å forberede seg på en svært aktiv storm-sesong.

Ifølge NOAA vil det trolig komme 13 til 16 nye stormer førstkommende sesong, hvorav ti kan utvikle seg til å bli orkaner. Opp til seks av disse kan nå kategorien 3 i styrke, muligens enda høyere. En kategori 3-storm fører som regel til ekstreme ødeleggelser. Den verst mulige stormen er en kategori 5-storm.

Orkan-sesongen varer fra 1. juni til 30. november.

Dødelig år
Siden 1995 har det nordlige Atlanterhavsområdet vært hyppig rammet av orkaner.

- Varmere vann i havet kombinert med lavere vindforskyvinger og svakere østlig passatvind og er blant faktorene øker faren for flere og sterkere orkaner, ifølge ekspertene.

Hele 28 stormer, deriblant 15 orkaner, gjorde 2005-sesongen til den travleste og en av de dødeligste i det nordligste Atlanterhavets moderne historie.

Så mange stormer feide over området at den nasjonale værtjenesten måtte bruke det greske alfabetet for å navngi de siste stormene etter at standardlisten med 21 navn var brukt opp.

Fire stormer
NOAA varsler ikke en repetisjon av katastrofeåret 2005, men fastslår at faren for at nye orkaner vil ramme USA er høy, sier undersekretær for hav- og atmosfære i NOAA, Conrad C. Lautenbacher.

Fire kategori 3-stormer traff USA i 2005: Dennis, Katrina, Rita og Wilma.

Katrina feide innover kysten av USA i slutten av august, og resulterte i over 1300 dødsfall og rundt 100 milliarder dollar i skader, noe som gjør den til den dyreste naturkatastrofen i USAs historie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere