RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Faksimile: YouTube)

Varslet massakren på YouTube

Sist oppdatert:
Dagen før 18-åringen skjøt vilt rundt seg på den finske skolen, ble det lagt ut en video som varslet en massakre på den samme skolen.

Med tittelen «Jokela High School Massacre - 11/7/2007» ble en video lagt ut på YouTube tirsdag 6. november.

Dagen etter tok en 18 år gammel elev seg inn på nettopp denne skolen og avfyrte en rekke skudd. Minst åtte personer skal ha blitt skutt og drept på skolen i Tuusula i Finland onsdag formiddag, opplyser finsk politi til AP.

Les også: Drepte lærerinne

«Forberedt på å dø»
Videoen som ble lagt ut på YouTube, viser først en svart skjerm. Så kommer et bilde av skolen til syne, før dette bildet blir skutt i filler, og man ser bildet av en gutt med revolver sikte på deg.

Personen som har lagt ut videoen, oppgir at han er 18 år gammel. Han skriver følgende om seg selv: «Jeg er forberedt på å kjempe og dø for min sak. Jeg, som en naturlig utvelger, vil eliminere alle jeg ser som ikke passer inn, som er en skam for menneskeheten og som har feilet i den naturlige utvelgelsen.»

Og videre skriver 18-åringen:

«Jeg har fått nok. Jeg vil ikke være en del av dette forskrudde samfunnet. Som noen vise mennesker har sagt før meg, menneskeheten er ikke verdt å kjempe for eller ta vare på... bare verdt å drepe.»

Nå stiller alle seg spørsmålet: Er dette samme person som onsdag tok seg inn på skolen og avfyrte en rekke skudd?

Den 18-år gamle gutten avslutter innlegget om seg selv på YouTube slik:

«Husk at dette er min krig (...) Ikke legg skylden på mine foreldre eller venner. Jeg fortalte aldri noen om mine planer.»

- Alle kan laste inn video
YouTube eies av Google. Pressetalskvinne Maria Goth i Google Sweeden var ikke klar over videoen da Nettavisen gjorde henne oppmerksom på den.

- Hvem som helst kan laste opp video på YouTube, og det er opp til de som ser videoen å slå alarm, sier hun til Nettavisen. Hun sier at brukerne kan flagge innslag de mener er støtende.

- Vi har et team som ser på videoen og vurderer om det møter våre guidelines, sier Goth. Hun vil ikke si om den aktuelle videoen virker støtende nok for YouTube.

- Vi kommenterer ikke enkelte videoer, sier hun.

Ble fjernet
Etter tragedien på Jokela High School har mange brukere av YouTube reagert kraftig på innslaget. Det er også lagt inn en minnevideo for de som døde under massakren.

Ved 15-tiden onsdag, timer etter massakren, ble videoen fjernet fra YouTube. Også kontoen Sturmgeist89 ble fjernet fra sidene.

Paralleller til USA
Hvis det viser seg at det er den finske Youtube-mannen som står bak skytingen, har saken en skremmende parallell til Virginia Tech-massakren i USA i april i år.

23 år gamle Seung-Hui Cho tok i denne massakren med seg 32 ofre, da han i løpet av ni minutter avfyrte 170 skudd inne på Virginia Tech.

Tre dager etter massakren mottok den amerikanske TV-kanalen NBC en pakke fra massemorderen, en pakke som ble sendt i minuttene mellom de to angrepene han sto bak på Virginia Tech.

- Dere hadde hundre milliarder måter på å unngå det som skjedde i dag. Men dere bestemte dere for å søle mitt blod. Dere tvang meg opp i et hjørne og ga meg kun én mulighet. Avgjørelsen var deres. Nå har dere blod på deres hender som aldri vil kunne vaskes bort, sier Cho i videoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere