RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vaskemiddelgiganter får forbud

Sist oppdatert:
Fire vaskemiddelgiganter får forbud mot å selge sine produkter i svenske butikker. Det gjelder merkene Ajax, Via, Ariel, Persil og Mini Risk.

Forbudet skyldes at pakningene ikke er merket i henhold til EUs regler, og gjelder et trettitalls produkter av merkene Ajax, Via, Ariel, Persil og Mini Risk, skriver svenske Aftonbladet.

Fordi mange vaskemidler inneholder irriterende stoffer, skal de merkes med det såkalte Andreaskorset, teksten «Irriterende» og informasjon om risikoen ved bruk, ifølge EUs reglement.

Irriterende stoffer
Kjemikalieinspeksjonen har i et nordisk prosjekt inspisert 30 produsenter og importører av vaskemidler, for å sjekke om de oppfyller EU-reglene. Inspeksjonen viser at majoriteten av de inspiserte selskapene oppfyller kravene til merking.

Men fire store produsenter; Lever Faberge AB, Procter & Gamble Nordic Links Sverigefilial, Henkel Norden AB og Johnson Diversey Sverige AB, innfrir ikke. Blant annet fant inspektørene at de aktuelle produktene innholdt mer enn 20 prosent stoffer som kan klassifiseres som irriterende for huden.

En av de nå bannlyste merkene, MiniRisk, skriver for øvrig på sine nettsider at deres produkter er 'miljøvennlige og spesielt utviklet for allergisk og sensitiv hud'. Deres vaskemidler er testet og utviklet i samarbeid med de nordiske astma- og allergiforbundene, ifølge produsentens nettside.

Viser til egne tester
Produsentene viser selv til Vaskemiddelleverandørerenes Euopeiske Bransjeorganisasjon (AISE), som har utarbeidet sine egne tester.

Kjemikalieinspeksjonen er svært kritisk til at de fire gigantene ikke følger EUs regler:

- Det er ganske vanlig at produkter ikke merkes etter regelboken. Men det er svært uvanlig at selskapene hevder å ha egne regler som er bedre enn EUs regler, sier Björne Olsson i Kjemikalieinspeksjonen til nyhetsbyrået TT.

Salgsforbudet er det første i sitt slag, og trår i kraft 12. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere