Gå til sidens hovedinnhold

- Vatikanets tredje mektigste dømt for overgrep mot to korgutter

Kardinal George Pell:

Kardinal George Pell (77) har angivelig blitt dømt for overgrep denne uken, men verdenspressen tier.

Vatikan-topp George Pell er dømt i en australsk domstol for overgrep mot to korgutter på 1990-tallet, skriver The Daily Beast, som henviser til to kilder med kjennskap til saken.

Juryen brukte tre dager før de til slutt havnet på en enstemmig dom i saken.

Kardinal Pell omtales ofte som Vatikanets tredje mektigste offisielle tjenestemann. Han er Vatikanets finanssjef, og er den mest høytstående tjenestemannen i Vatikanet som noen gang er blitt tiltalt for seksuelle overgrep.

Han forlot Roma i juni 2017 for å stille i retten i Melbourne. Da rettssaken skulle starte, utstedte dommeren et rapporteringsforbud for den australske pressen (supression order).

Rapporteringsforbudet ble innvilget for å «hindre en reell og vesentlig risiko for fordommer». The Daily Beast skriver at de har sett pålegget fra retten, som fortsatt er gjeldende, visstnok fordi det pågår en annen separat sak mot kardinalen.

Rapporteringsforbudet innebærer et rettslig forbud mot at australsk presse kan gjengi detaljer fra rettssaken eller dommen som falt tirsdag denne uken.

Verdenspressen for øvrig, med unntak av en spaltist i The Washington Post, har tilsynelatende også respektert det australske rapporteringsforbudet.

Vatikanet har dysset ned saken, men kom med følgende uttalelse i mai måned i år:

«Den hellige stol har merket seg beslutningen som er utstedt av juridiske myndigheter i Australia vedrørende hans eminente kardinal George Pell. I fjor innvilget Den hellige far kardinal Pell en permisjon sånn at han kunne forsvare seg selv mot disse anklagene. Permisjonen er fortsatt gjeldende,» lyder uttalelsen fra Vatikanet.

Sensur: - En sak du fortjener å lese

Avisen The Herald Sun, som har base i Melbourne i delstaten Victoria, har gjort et stort poeng ut av rapporteringsforbudet i torsdagens avisforside. Forsiden er prydet med en svart boks med følgende påskrift i krigstyper:

«SENSURERT. Verden leser en veldig viktig sak som er relevant for dem som bor i Victoria. The Herald Sun er hindret fra å publisere detaljer om denne betydningsfulle nyheten. Men stol på oss. Det er en sak du fortjener å lese om.»

- Det finnes eksempler fra mange land, også her i Norge, at retten legger ned begrensninger for referatadgang i saker som omhandler seksuelle overgrep. Men slik dette er beskrevet i The Washington Post og The Guardian, virker det som man her nærmest har lagt lokk på det meste, bortsett fra hovedtrekkene, sier generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, til Nettavisen.

Jensen understreker at han tar forbehold i sine uttalelser, ettersom han verken har sett kjennelsen fra retten eller kan alle detaljene i saken.

- Hvis dette er begrensninger som er lagt ned for å beskytte kardinalen, som nå er dømt for overgrep mot to gutter, er det etter mitt syn helt uholdbart og misbruk av den muligheten man har til å sette begrensninger til å publisere i sånne saker. Det eneste hensynet som kan begrunne begrensninger, er hensynet til guttene. Eller i visse tilfeller en tredjepart, men jeg kan ikke se at det er aktuelt i denne saken, sier Jensen.

- Nå kan ikke jeg den australske medielovgivningen veldig godt, men når Herald Sun bruker ordet «sensur», og bruker hele forsiden sin til å fortelle at de ikke får fortelle om nyheten, er det et tydelig signal på at dette er noen helt uvanlig også i Australia, sier han.

- Verdenspressen trår varsomt

Mediespaltist Margaret Sullivan skriver i The Washington Post at kardinal Pell ble funnet skyldig for alle tiltalepunkter om seksuelt misbruk av to korgutter på 1970-tallet.

Sullivan skriver videre at australske medier er pålagt et rapporteringsforbud, som innebærer at de ikke kan melde nyheten om «den enstemmige avgjørelsen til juryen».

- Publikasjoner verden over trår varsomt for å unngå rettslige problemer, skriver hun.

Sullivan henviser også til at The Daily Beast er én av de første mediene til å skrive om dommen. Hun har snakket med redaktør i The Daily Beast, som sier følgende om publiseringen:

- Vi forstår at det kan bli rettslige, og til og med strafferettslige, konsekvenser dersom vi kjørte denne saken. Men til syvende og sist var dette en enkel avgjørelse å ta. Du har en høytstående Vatikan-tjenestemann som er dømt for en horribel forbrytelse. Det er en veldig stor nyhet. Offentligheten fortjener å vite om det, sier Daily Beast-redaktør Noah Shachtman til spaltisten i The Washington Post.

- Kan Nettavisen risikere strafferettslige konsekvenser om vi omtaler kjennelsen og detaljer fra rettssaken, Jensen?

- Det er vanskelig å se for seg hvordan det vil foregå rent praktisk, fordi jurisdiksjonen her er Australia. Da må i så fall Nettavisen reise til Australia og stille i en australsk rett. Jeg tror ikke risikoen for det er veldig stor, sier Jensen.

- Muligheten for å saksøke over landegrensene er åpenbart en tematikk her. Jeg ser at risikoen for å bli rettslig forfulgt er blitt omtalt (intervju med Daily Beast-redaktør i The Washington Post red.anm.). Men problemet her er at domstolene tilsynelatende har gått altfor langt. Om de har gått så langt at man bør begå «sivil ulydighet», er vanskelig å si, sier Jensen.

Fjernet fra pavens innerste krets

Med unntak av The Daily Beast og The Washington Post er det svært få internasjonale storaviser som har omtalt dommen konkret. Associated Press kjørte en sak denne uken hvor de skriver at kardinal Pell er fjernet fra pavens uformelle råd.


The Guardian skriver torsdag at Pell er blitt fjernet fra pavens innerste krets, men at det nødvendigvis ikke vil ha noen betydning for hans stilling som finanssjef, som han rent teknisk fortsatt innehar.

«Han står overfor rettsforfølgelse i Australia for historiske seksuelle lovbrudd og har tatt permisjon fra sin stilling. Pell har iherdig benektet anklagene mot ham,» skriver The Guardian, uten å omtale selve domfellelsen eller noe mer konkret rundt tiltalepunktene.

Magasinet America - The Jesuit Review, skriver at straffeutmålingen er satt til februar neste år. Videre henviser de til kilder som opplyser at kardinalen vil anke. Tirsdagens dom vil i så fall ikke være rettskraftig.

Flere anklager mot kardinalen

Journalist Louise Milligan skrev i en bok i fjor at kardinal Pell var anklaget for å ha seksuelt misbrukt to korgutter da han var erkebiskop i Melbourne på 1990-tallet, ifølge en artikkel som ble trykket av The Guardian i mai 2017.

Guttene sang i koret til St. Patrick-katedralen og ble angivelig seksuelt misbrukt av Pell på et rom inni kirken.

Kardinal Pell skal også stå tiltalt i en annen sak, som skal gå for retten neste år, ifølge The Daily Beast. Pell står angivelig anklaget for å ha «seksuelt fornærmet» to gutter i et svømmebasseng i Victoria i Australia en gang på 1970-tallet. Pell var den gang prest.

Pell har alltid benektet anklagene mot ham.

Hemmelighold

Hemmeligholdet rundt rettssaken i Australia kan vekke sterke assosiasjoner til det omfattende hemmeligholdet rundt katolske presters overgrep mot barn på slutten av 1900-tallet. Avisen The Boston Globe fikk Pulitzer-prisen i 2002 for å ha avdekket den globale overgrepsskandalen. Avisens innsats ble foreviget på filmlerretet i Oscar-filmen «Spotlight».

Daværende redaktør i The Boston Globe, Martin Baron, er i dag sjefredaktør i The Washington Post.

Pell ble ordinert som prest i 1966. Pave Johannes Paul utnevnte ham som erkebiskopen av Melbourne i 1996. Han ble utnevnt som erkebiskopen av Sydney fem år senere. Han ble senere utnevnt som kardinal, og i 2014 utnevnte pave Frans ham som Vatikanets finanssjef.

Pell var inntil nylig medlem av Det pavelige råd for familien (Den katolske kirkes sentrale administrasjon).

- Hyret stjerneadvokat

Pell har ifølge flere medier hyret inn et stjerneteam med advokater, inkludert advokat Robert Richter, som angivelig tar et daglig honorar på 11.000 dollar. Richter har tidligere forsvart profilerte kriminelle samt en politiker som ble anklaget for voldtekt.

Advokatutgiftene ventes å ende på astronomiske summer, men det er uklart hvem som til slutt plukker opp regningen.

- Hvis det er Kirken, så vil utgiftene være veldig godt skjult, sier en kilde til The Daily Beast.

Nettavisen har etter gjentatte forsøk ikke lykkes med å få en kommentar fra Oslo katolske bispedømme.

Kommentarer til denne saken