RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vekket av voldsomme smell»

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
TV2s reporter Fredrik Græsviks befant seg midt i angrepssonen da israelske styrker og Hizbollah-soldater natt til lørdag barket sammen i Tyr.

TV2-reporter Fredrik Græsvik turde ikke forlate hotellrommet før grålysningen kom – og nattens harde kamper mellom Israel og Hizbollah avtok.

Israelske styrker har for første gang gått inn med bakkestyrker i den sørlibanesiske byen Tyr . Styrkene ble satt inn etter at en Hizbollah-rakett traff byen Hadera, 75 kilometer inn i Israel.

Lørdag hamrer bombene over både Tyr og en rekke andre steder i Libanon. Over 250 flyangrep er registrert, og ifølge libanesisk politi har Israel iverksatt sin kraftigste offensiv etter at konflikten med Hizbollah ble kraftig intensivert for over tre uker siden.

Lørdag formiddag blir innbyggere i Sidon rådet til å forlate byen i en advarsel om nye angrep, melder nyhetsbyrået AP.

I Tyr sitter TV 2s reporter lørdag og hører bombene falle.

- Vi hører det i nærheten. Etter hvert er jeg blitt vant til lyden av dumpe smell, sier han.

Kraftige kamper
Natt til lørdag våknet han imidlertid bokstavelig talt med et brak.

- Vi våknet ved halv fire-tiden i natt. Først av maskingevær, så tok kampene seg voldsomt opp.

Vi hørte helikoptre og forsto vel at det var et eller annet på gang, liknende det vi har sett av andre bakkeangrep, sier Græsvik.

TV-teamet legger ikke skjul på at de var svært redde.

- Det var veldig skremmende. Det er veldig vanskelig å forstå hva som foregår i en slik situasjon, får TV 2 Nettavisen vite.

- Blodspor i vinduet
Ved daggry avtok kampene, og etter hvert våget TV 2- journalistene seg ut på slagmarken.

Ifølge nyhetsbyrået AP raidet israelske marinesoldater en toetasjes bygning. Bygningen skal ha blitt omtalt som utskytingssted for raketten som fredag rammet den israelske byen Hadera.

- Nå har vi akkurat vært borte i huset der det var kamper i natt, og sett tydelige spor etter dette. Det er blodspor i vinduer, og det ser ut som blodige kropper har sluppet seg ned på bakken.

-Spøkelsesby
Det er ikke meldt om store sivile tap etter kampene.

- Det er tomt i denne delen av byen, som er en drabantby med masse store boligblokker. Totalt har vi kanskje sett fem-seks mennesker i hele drabantbyen. Jeg vet at dette området er blitt advart tidligere, hvor det står at de bor i nærheten av libanesiske rakettutskytingsområder og at de er utsatt for angrep, beretter Græsvik.

I en landsby litt utenfor byen, traff imidlertid TV2-teamet på en gruppe barn. Der fikk han føle på en redsel langt mer akutt enn hans egen under angrepene natt til lørdag.

- Det var barn på mellom fire og 15 år. Huset deres var blitt bombet. Deler av taket var borte og lå knust på gulvet.

Diplomati på høygir
En representant for den israelske marinen beskriverTyr-angrepet som «svært vellykket». Etter 25 dagers raid, skal halvparten av geriljagruppens rakettarsenal nå være ødelagt, melder kilden til nyhetsbyrået AP.

Operasjonen varte i tre timer.

Til tross for at representanter for den israelske hæren sier seg fornøyd med utviklingen i krigen mot Hizbollah, er det ikke kommet noen signaler om at angrepene vil avta i nærmeste framtid.

Det jobbes imidlertid intenst med å få enighet mellom USA og Frankrike for å få vedtatt en resolusjon i FNs Sikkerhetsråd så snart som mulig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere