*Nettavisen* Nyheter.

Velgerne avgjør bitter maktkamp

Foto: (Reuters)

Singaleserne gikk fredag til urnene for å velge ny nasjonalforsamling for tredje gang på fire år. Håpet er at valget skal avklare den bitre maktkampen mellom landets president og landets statsminister.

Statsminister Ranil Wickremesinghe var tidlig ute for å avgi sin stemme, og uttrykte ifølge AFP håp om at han får fornyet tillit i valget, slik at han kan fullføre arbeidet med å få til en varig fredsavtale med den tamilske minoriteten i landet.

- Jeg er sikker på at folk stemmer for fred, og trygg på at jeg får et solid flertall i nasjonalforsamlingen, sa Wickremesinghe. Statsministerens fredsplan har internasjonal støtte, og har gitt håp om at tamiltigrene vil innstille sin geriljavirksomhet etter tre tiår med opprørskamp.

President Chandrika Kumaratunga skrev ut nyvalg på grunn av misnøye med statsministerens fredsplan. Presidenten mener Wickremesinghe har gjort for mange innrømmelser overfor tamiltigrene.

De fleste meningsmålingene har på forhånd pekt i retning av et resultat hvor verken Wickremesinghes parti UNP eller Kumaratungas Frihetsallianse får flertall i nasjonalforsamlingen.

Valget foregår under strenge sikkerhetstiltak, men ifølge Reuters har valgdeltakelsen så langt vært høy, også blant tamilene. Det er første gang siden borgerkrigen begynte i 1980 at tamiler kan delta i valg mens det er våpenhvile.

De 10.400 valglokalene landet rundt skal være åpne i ni timer, og de stemmeberettigede har 6.024 kandidater fra 24 forskjellige partier å velge mellom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag