RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vellykket Cern-forsøk

Sist oppdatert:
Forskerne ved Cern lykkes med å sende protonstrålen gjennom hele den 27 kilometer lange tunnelen. Følg eksperimentet direkte.

Dette skjedde like før kl. 10.30 i formiddag og ble møtt med stor jubel på kontrollrommet på forskningsinstituttet i Sveits. Dette er første gang noensinne at protonstrålen har gjennomført hele runden.

Starten på verdens største vitenskapseksperiment startet i formiddag da European Organisation for Nuclear Reasearch (CERN) fyrte opp partikkelakseleratoren Large Hadron Collier litt etter klokken 09.00 norsk tid.

Forskerne startet med å sende strålen med protoner gjennom deler av den 27 kilometer lange tunnelen.

- Det er et svært viktig øyeblikk for meg og mitt team. Som du ser så smiler alle og klapper, sier en av forskerne i kontrollrommet.

Eksperimentet går mye raskere enn forventet, ifølge forskerne ved Cern. Cern skal sende protonstrålen gjennom tunnelen én gang til i løpet av dagen. Og da er planen å kjøre opp hastigheten betraktelig.

- Alle er svært opptatte nå med å hente ned data og analysere eksperimentet, sier en Cern-forsker kort tid etter at det første eksperimentet ble gjennomført.

Det blir ingen partikkelkollisjon i dag. Forskerne skal i de kommende ukene eksperimentere med å slynge partikler gjennom tunnelen.

Først etter to-tre måneder skal forskerne ved Cern forsøke seg på protonkollisjonen ved å sende partikler mot hverandre i en hastighet på 300.000 kilometer i sekundet. Dette er det nærmeste man kommer lysets hastighet.

7000 forskere fra mer enn 80 land har samarbeidet om prosjektet der de skal finne svar på noen av universets ubesvarte gåter.

Se eksperimentet live her:

262182

- LHC lar oss studere hva naturen gjør rundt oss i detalj, sier CERN-direktør Robert Aymar i en pressemelding.

Les også: Maskinen som skal løse universets gåter

Tror jorden går under
Akselleratoren skal etter hvert sende hydrogenpartikler og protoner i en enorm hastighet mot hverandre i en tunnel som er 27 kilometer lang. Hydrogenpartiklene og protonene vil nå en hastighet på opp mot én milliard kilometer i timen.

Når de frontkolliderer i denne hastigheten, oppstår det en ny form for partikler. Det er nettopp disse partiklene som skal kunne gi svar på en rekke ubesvarte spørsmål.

I dag skal de dog ikke sende partikler i kollisjonskurs, men bare i én retning, for å teste om alle systemer fungerer. Kollisjonen skjer trolig først i oktober.

Tror på verdens undergang
Mange tror imidlertid at prosjektet vil bety jordens undergang. Teorien er at LHC skaper svarte hull som vil sluke jorden. Flere har gått rettens vei for å forsøke å stoppe prosjektet, men har ikke fått medhold.

Blant andre to menn fra Hawaii prøvde saken for retten, og ba dommeren redde verden, skriver New York Times. De to mennene er jusprofessor Walter L. Wagner, som også har studert fysikk, og forfatteren Luis Sancho.

- Muligheten for at svarte hull vil spise opp jorda er for stor til at vi kan ta sjansen, sier Michelangelo Mangano i Safety Assessment Group, som har laget en sikkerhetsrapport der de kritiserte CERN.

- Det finnes en mulighet for at vi skaper et minihull. Men det vil kollapse nesten umiddelbart. Det er slikt som skjer i universet hele tiden, sier professor i partikkelfysikk ved Tekniska högskolan i Stockholm, Bengt Lund-Jensen, til Aftonbladet.

Den svenske forskeren er ansatt ved CERN.

- Jorden blir ikke slukt
CERN-ledelsen mener kritikerne tar feil og avfeier kritikken i en pressemelding.

- LHC er trygg, og alle antakelser om at den utgjør en risiko er grunnløse.

Dette mener også Lund-Jensen.

- Det blir første gang vi kjører partikkelstrålen gjennom hele tunnelen, men jorden blir ikke slukt, sier han.

Prosjektet, som har kostet flere titalls milliarder kroner, kom på tegnebordet allerede på 1980-tallet. Konstruksjonen av den underjordiske tunnelen startet for ti år siden.

Men det var først i fjor at den enorme tunnelen sto ferdig. Tunnelen ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike, og ligger mellom 50 og 175 meter under jorden.

Protonstrålen som sendes ut i tunnelen stabiliseres ved hjelp av 1600 magneter. Hver magnet veier bortimot 25 tonn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjenskape prosesser
Målet er å gjenskape visse prosesser i universet, og det viktigste eksperimentet vil være å påvise teorien om Higgsboson til Peter Higgs. Higgs er en forsker som utarbeidet en teori om hvordan partikler samler masse.

Hoggsbosonet

Peter Higgs mente at det såkalte Hoggsbosonet (boson=partikkel red.anm.) sørget for å konsentrere masse ved hjelp av et kraftfelt og dermed virker som et bindeledd som sørger for at all masse bindes og ikke flyr rundt i alle retninger. Kilde: Wikipedia

- Vi regner med å få tak på den, men det kan ta flere år. Hvis vi finner den, så forstår vi hva masse er for noe. Hvis vi ikke finner den, så eksisterer den ikke. Da er standardmodellen feil, sier Bengt Lund-Jensen.

Forskerne skal også bruke maskinen til å oppspore såkalt mørk materie. Den materien vi kjenner til i dag, som mennesker, planeter og galakser er bygget opp av, utgjør bare fem prosent av universet.

- Resten er mørk materie og energi som vi ikke vet hva er for noe. Håpet er at vi skal finne nye ledetråder til hva mørk materie består av, sier Lund-Jensen til Aftonbladet.

Norge er medlemsland
20 land bidrar til CERN. Norge er et av disse, og har vært med helt siden laboratoriet ble etablert i 1954, ifølge den norske CERN-siden. Norge bidrar med 100 millioner årlig. Det tilsvarer to prosent av CERNs budsjett.

Det arbeider i alt 80 nordmenn ved CERN. 15 er ansatt, og de øvrige er studenter og forskere.

Det mest kjente resultatet fra forskning ved CERN er det du sitter og leser på akkurat nå. World Wide Web, også kjent som internett, ble utviklet av Tim Berners-Lee på CERN i 1989 fordi han ønsket å kunne dele data og annen informasjon på en mer effektiv måte enn det eksempelvis e-post ga mulighet for.

Nyhetsvarsel på mobilen:
Prøv GRATIS i en hel måned

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere