*Nettavisen* Nyheter.

Vender hjem til ruinene

Foto: (AP)

Nesten 3500 hjem er ødelagt av skogbrannen i California. Nå vender over 100.000 evakuerte hjem, og håper at deres hus fremdeles står.

Kaldt og fuktig vær i helgen har gjort at skogbrannene i California så godt som er slukket. Endelig får brannfolkene litt hvile. 2000 utslitte brannmenn ble sendt hjem søndag.

Men for andre har slitet akkurat begynt. Over 100.000 mennesker flyktet fra sine hjem i løpet av de ti dagene brannen herjet. Nå er de på vei hjem igjen, med håp om at huset ennå står. For familien Helguera ble det ønsket knust.

- Huset er helt borte. Nå må vi begynne fra bunnen av igjen, sier Pedro Helguera, som mistet huset han og hans kone har bodd i siden 1979 i Cedar Glen. Rundt 350 hjem ble totalt rasert i den lille forstaden.

Mer enn 5000 mennesker har søkt om statlig hjelp til å bygge opp sine hjem, opplyser avtroppende guvernør i California, Gray Davis. Staten har en svært skakkjørt økonomi, men føderale myndigheter vil trolig tre støttende til. Penger til de som er hardest rammet bør være på vei i posten neste uke, melder Reuters.

Myndighetene regner med at alle brannene i delstaten vil være slukket i løpet av mandag kveld. Søndag kveld var det bare fire branner igjen, og ble mer eller mindre kontrollert av 14.500 brannmenn som fremdeles var på jobb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.