RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen på vei ut av stemmelokalet torsdag.
Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen på vei ut av stemmelokalet torsdag. Foto: Nils Meilvang (NTB Scanpix)

Venstre-leder klar til å overta som statsminister i Danmark

Sist oppdatert:
Lars Løkke Rasmussen medgir at Venstre gjorde et dårlig valg i Danmark, men sier at han er klar til å overta som statsminister etter at de borgerlige partiene fikk flertall i Folketinget.

– Venstre har gått tilbake, vi har ikke hatt et særlig godt valg, men det er et flertall som syns at Danmark skal ha en ny regjering, sa han i en tale til partifeller natt til fredag.

– I kveld har vi fått en mulighet, men kun én mulighet til å ta lederskap, og det er jeg beredt til å ta på meg, sa Venstre-lederen.

Forhandlinger
– De kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som bringer Danmark av gårde i riktig retning, og som Venstre kan ta ledelsen for, sa han.

Venstre-lederen benyttet samtidig anledningen til å takket avtroppende statsminister Helle Thorning Schmidt for å ha gjort det samme i løpet av sin regjeringstid.

– Det skal statsministeren ha, at det de siste tre og et halvt år er gjort mye over midten av dansk politikk. Det har både hun og vi æren for, sa han.

Holder fast på den danske modellen
– Vi skal holde fast ved den danske modellen, slik at vi ikke blir truet av sosial dumping, sa han.

De danske Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen i tv-studio etter valgdebatt i København torsdag kveld.

– Det krever et bredt samarbeid her på Christiansborg. Det vil Venstre gjerne stille seg i spissen for, men det krever også samarbeid ut over Christiansborgs grenser, sa Løkke Rasmussen.

– Vi skal derfor kalle inn til trepartsforhandlinger om vi kan danne ny regjering, som fortsatt holder muligheten åpen for at dette ikke blir utfallet av torsdagens valg.

Fakta: Fakta om politiske partier i Danmark

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Socialdemokraterne: Statsminister Helle Thorning-Schmidts parti.

* Radikale Venstre: Et sentrum-venstre parti. Sitter i regjeringen

* Socialistisk Folkeparti: Ligger til venstre for sosialdemokratene. Gikk ut av koalisjonsregjeringen i januar.

* Enhedslisten – De Rød-Grønne: Ligger til venstre for Socialistisk Folkeparti.

* Alternativet: Nytt grønt parti dannet av utbrytere fra Enhedslisten. Ligger an til å komme inn i Folketinget.

* Venstre: Ligger til høyre i dansk politikk og anser seg som et liberalt parti. Ledes av tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen

* Det Konservative Folkeparti: Konservativt parti.

* Dansk Folkeparti: Et høyreorientert parti men med en nasjonalistisk profil som ønsker en streng innvandringspolitikk.

* Liberal Alliance: Et sentrum-høyreparti.

* Kristendemokraterne: Sentrumsparti med vekt på kristne verdier. Har ikke vært innvalgt i Folketinget siden 2005. Ligger heller ikke nå an til å komme inn.

– Jeg forsøker å være ydmyk i forhold til det resultatet vi fikk her i kveld. Nå må vi først se om jeg virkelig blir statsminister, sier han.

Erkjente tidlig nederlaget
Statsminister Thorning-Schmidt erkjente i natt valgnederlaget og kunngjorde at hun går av ikek bare som statsminister, men også som Socialdemokratiets leder. Socialdemokraterne gjorde et godt valg og sikrer seg 47 representanter i Folketinget, tre flere enn i dag.

– Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa en tydelig rørt Thorning-Schmidt.

– Vi må erkjenne i kveld at de partiene som peker på Løkke Rasmussen som statsminister, har et flertall. Dansk Folkeparti er nå landets største borgerlige parti. Men de er jo ikke landets største parti, påpekte Thorning-Schmidt før hun til buing fra partifellene kunngjorde at hun også trekker seg som leder for Socialdemokratiet.

– Jeg vil trekke meg på det riktige tidspunkt. Det tidspunktet er nå, sa hun med tårer i øyene.

– Jeg vil trekke meg på det riktige tidspunkt. Det tidspunktet er nå, sa avtroppende stasminsiter og partileder Helle Thorning-Schmidthun med tårer i øyene.

Velgerflukt fra støttepartier
Hennes parti gikk solid fram i valget, men en velgerflukt fra støttepartiene på venstre fløy, kombinert med en solid framgang for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, ga blå blokk en solid seier med 90 mandater foran de rødes 85.

– I morgen vil jeg gå til dronningen og meddele at regjeringen går av. Nå er det opp til Lars Løkke Rasmussen å forsøke å danne en regjering. Han skal være glad for at han overtar et Danmark i toppform.

Tror på kamp om statsministerposten
Løkke Rasmussen og Venstre ligger altså an til å gjøre et dårlig valg, og politiske kommentatorer i Danmark peker på at dersom DF ønsker å gå i regjering, så er det også naturlig at Thulesen Dahl ønsker statsministerposten.

– Venstre ser ut til å gå på et ydmykende valgnederlag, og partiet vil ikke være i stand til å styre en blå regjeringskurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl som styrer i manesjen, sier politisk kommentator Lars Trier Mogensen i avisen Information.

Han påpeker videre at Liberal Alliance, som står på motsatt side av DF i blå blokk, kan skape trøbbel i et eventuelt regjeringssamarbeid. Løkke Rasmussen vil måtte regjere på Dansk Folkepartis nåde.

– Det blir svært vanskelig for Lars Løkke å manøvrere i det nye Folketinget. Det er første gang på mange år at vi har hatt en situasjon der det største partiet i regjeringen ikke har statsministeren, sier Trier Mogensen. 

Mette Frederiksen overtar trolig etter Thorning-Schmidt
Socialdemokraterne i Danmark må finne ny leder, og avtroppende justisminister Mette Fredriksen regnes som den mest sannsynlige kandidaten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kunngjorde natt til fredag at hun trekker seg som leder for partiet, til tross for at Socialdemokraterne sikret seg 26,3 prosent av stemmene og ble det største partiet i Folketinget.

Partiet får 47 representanter i det nye Folketinget, tre flere enn i dag, men mister likevel regjeringsmakten som følge av støttepartienes store tilbakegang.

37 år gamle Mette Frederiksen (midten) ble utnevnt til justisminister i fjor og er i dag nestleder i Socialdemokraterna.

Populær
37 år gamle Mette Frederiksen ble utnevnt til justisminister i fjor og er i dag nestleder i Socialdemokraterna.

Tobarnsmoren ble valgt inn i Folketinget alt som 23-åring, og har siden hatt flere sentrale oppgaver i partiet. Hun var arbeidsminister i tre år før hun ble utnevnt til justisminister.

– Mette vil kunne bli en fremragende ny formann for Socialdemokraterne og en fremragende ny statsminister, mener partiveteranen Henrik Dam Kristensen.

Han mener at det haster med å utpeke Thorning-Schmidts etterfølger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere