RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter firedobbel måneformørkelse

Foto: EPA/FILIP SINGER
Se opp for en kvadrupel måneformørkelse. Det blir garantert lenge til neste gang.

Er du oppe om morgenen og ser på himmelen mot sørvest, kan du få øye på Saturn, vårt solsystems nest største planet. Du ser den som en ganske klar, stjernelignende prikk. Snart skjer det et helt spesielt stevnemøte der oppe. Tirsdag 24. februar passerer fire av Saturns måner foran planeten.

Gleder seg
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard - til daglig å finne på solobservatoriet på Harestua - gleder seg til begivenheten, selv om det ikke vil være mulig å se den i Norge, verken med teleskop eller med det blotte øyet.

- I Norge vil det vært lyst på denne tiden, og vi kan ikke følge begivenheten i teleskoper, men vi kan glede oss til de spektakulære bildene fra romteleskopet Hubble, sier den entusiastiske astronomen til Nettavisen.

Fire for første gang
Det går 14-15 år mellom hver gang Saturn-månene har en slik plassering.

I 1995-96 klarte Hubble å fange inn først at månene Titan og Tethys passerte og deretter Mimas, Enceladus og Dione.

- Årets hendelse vil være første gang fire passasjer fanges inn samtidig, sier Røed Ødegaard.

På rekke og rad
Det hele starter tirsdag 24. februar kl. 11.54. Da treffer Titans runde skygge de iskalde skytoppene på Saturn. Omtrent 40 minutter senere kommer selve måneskiven inn foran planeten. Deretter følger de andre månene på rekke og rad. Klokka 15.24 er alle de fire månene og deres skygger foran Saturn.

Og en komet på kjøpet
Men det skjer mer på himmelen ved Saturn i disse dager. Kometen Lulin, som ble oppdaget i fjor og som for første gang besøker det indre av vårt solsystem, er synlig på himmelen like nede til høyre for Saturn på morgenen.

- Det er mye action der oppe. En kvadrupel måneformørkelse og en ny komet på én gang! Hva er sannsynligheten for at du får alt det samtidig? spør Knut Jørgen Røed Ødegaard før han vender tilbake til arbeidet på solobservatoriet.

Les mer om Saturns måner på NASAs hjemmeside.

Mer om fenomenet på Røed Ødegaards hjemmeside

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere