RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

Venter forverring i Irak

Sist oppdatert:
Den militære sjefen for okkupasjonsstyrkene i Irak tror volden i landet kommer til å tilta de nærmeste månedene, men ser likevel borgerkrig som usannsynlig.

- Dødelige angrep som denne ukas bomber mot sjiamuslimer i Bagdad og Kerbala , vil vi trolig se mer av i tiden som kommer, hevder general John Abizaid.

Mer vold
Men at det går så langt som til full borgerkrig , tror han ikke.

- Jeg tror at etter hvert som vi beveger oss mot perioden med suverenitet, slik det er nedfelt i omvekslingen til overgangsregjeringen, og deretter går videre mot valg som uunngåelig vil komme senere, vil volden meget gjerne øke, sa Abizaid til forsvarskomiteen på Capitol Hill ifølge CNN.

Han sa også at amerikansk militæretterretning har klare beviser for at tirsdagens voldsomme bombeaksjoner var iverksatt av terrorister under ledelse av den jordanskfødte Abu Musab al-Zarqawi.

Krekars menn
Abizaid trakk frem Ansar al-Islam, som ble grunnlagt av mulla Krekar, som en av flere grupperinger som mistenkes for terror i Irak.

- Det er alltid en mulighet for at gale beslutninger fra politiske ledere i Irak samt bevisste steg fra folk som al-Zarqawi og organisasjoner som Ansar al-Islam og al-Qaida, drar landet i retning av borgerkrig.

Men et slikt utfall mener militærsjefen er usannsynlig.

- Jeg tror det er flere mennesker som prøver å holde Irak sammen enn de som prøver å rive det i stykker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere