RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/SCANPIX

Venter nye demonstrasjoner

Sist oppdatert:
Har utplassert 5.700 vakter langs løypa til OL-fakkelen i Argentina.

Det er ventet store demonstrasjoner når OL-fakkelen skal føres gjennom gatene i Buenos Aires i Argentina fredag, og tusener av politifolk er utplassert for å få fakkelen gjennom den oppsatte løypa.

- Det er litt mer spenning nå, særlig på grunn av hva som har skjedd i London, Paris og San Francisco. Men vi har ikke lyst å gjøre dette til en militær oppvisning. Dette er et sportsarrangement, det er kultur, det er vakkert, sier Francisco Irarrazaval ved sportsministeriet til CNN.

Ikke voldelig
1.200 politifolk, 1.500 fra Kystvakten og 3.000 andre skal vokte løypa der idrettsfolk og andre kjente personer skal frakte fakkelen gjennom Buenos Aires gater.

Noen av Argentinas menneskerettsorganisasjoner har allerede gått ut og sagt de vil komme med «overraskelsesaksjoner».

- Jeg vil bare si at vi ikke har planer om å slukke fakkelen, Men vi kommer til å gjøre overraskende ting i en fredfull demonstrasjon, sa Jorge Carvallo, leder for Argentinas pro-Tibet gruppe til Reuters torsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fakkelen slukket
Årets fakkelstafetten har så langt gått langt fra fredelig for seg. I England ble flere titalls mennesker arrestert og i Paris måtte den slukkes flere ganger, før den ble fraktet om bord i en buss og stafetten fortsatte i hemmelighet.

I San Francisco måtte den opprinnelige ruten gjennom gatene i byen legges om og kortes ned, etter at flere forskjellige menneskerettsgrupper demonstrerte og forsøkte å hindre stafetten.

Kongen vurderer å boikotte
Demonstrasjonene i de store byene har ført til irritasjon blant publikum som ville se på årets fakkelstafett, som er den lengste og mest omspennende i historien. For den internasjonale olympiske komité (IOC) og vertslandet Kina har det derimot vært snakk om et prestisjetap.

Flere europeiske statsledere har valgt å trekke seg fra åpningsseremonien i august, blant dem Storbritannias statsminister Gordon Brown. Torsdag sa dessuten FNs generalsekretær Ban-Ki Moon at han var usikker om han «hadde tid» til å delta.

Også Norges kong Harald har sagt han er usikker på om han vil overvære åpningsseremonien, men at han vil følge de retningslinjer regjeringen legger seg på.

Se nyhetsinnslaget på TV 2 Sumo(Artikkelen fortsetter under videoen)

228932

Går som planlagt
IOC vurderte en stund å kutte ut deler av byene fakkelen skulle gjennom, men har bestemt at stafetten skal gjennomføres som planlagt. derimot vil de se på hvordan og om en stafett skal gjennomføres i fremtidige OL.

Kina har beskyldt Tibets åndelige leder Dalai Lama for å stå bak protestene rundt fakkelen, og sier opptøyene er et middel for å løsrive Tibet fra Kina. Den tidligere Fredsprisvinneren på sin side har uttalt at han er glad for at Kina har fått tildelt OL, og har bedt demonstrantene om å la fakkelstafetten være i fred.

- 150 drept
Bakgrunnen for demonstrasjonene er Kinas styresett og maktbruk overfor provinsen Tibet. 14. mars startet opptøyer i Tibet, som raskt spredde seg til andre provinser. Dalai Lama, tibetanske eksilregjeringen og tibetanere som bor utenfor Kina, har demonstrert for å få Kina til å løslate flere hundre demonstranter som ble fengslet den måneden protestene varte.

Ifølge tibetanske organisasjoner skal over 150 tibetanere - flere av dem munker - ha blitt drept siden opptøyene startet, mens kinesiske myndigheter oppgir tallet til å være 22.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere