RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Abedin Taherhenareh/Scanpix/Amnesty International)

Venter på galgen

Iranske Behnam Zaré ble dømt til døden som 15-åring. Nå venter han på å bli hengt.

Amnesty International frykter Zaré vil bli hengt når som helst. Han vil da bli en ny barneforbryter som Iran sender til galgen. Formelt nekter landet for at de tar livet av mindreårige, noe som strider med menneskerettighetskonvensjonen som landet har skrevet under. Men Amnesty kjenner til at minst to personer henrettet i år var under 15 år da forbrytelsen ble begått.

Blodhevn
Zaré er nå 18 år, og drapet han er dømt for ble begått i april 2005. Han skal da ha stukket en mann i halsen under en krangel. Mannen døde seinere av skadene, og Zaré ble dømt til qesas, eller blodhevn. Familien har nektet å godta blodpenger, som kunne redde Zarés liv.

Fredsprisvinner Shirin Ebadi, som nå gjester Norge, kjenner godt til saken om Zaré.

- Ren tortur
- Iranske myndigheter hevder at de ikke henretter mindreårige, men å holde dødsdømte fengslet i flere år mens de blar i kalenderen og venter på å bli myndige er ren tortur, sier tidligere fredsprisvinner og advokat Shirin Ebadi i et intervju med Amnesty i Norge.

Hun kjenner godt til saken til Zaré.

- Iran kommer ikke til å endre disse lovene før det internasjonale presset blir så stort at de ikke har noe annet alternativ. Derfor ber jeg alle aksjonere mot den mest groteske av menneskerettighetsovergrepene i Iran i dag, sier Ebadi.

71 barn dødsdømt
Iran mener de oppfyller sine forpliktelser med å vente til barnet når myndighetsalder, før dødsdommen blir fullbyrdet.

- Iranske myndigheter hevder at de ikke henretter mindreårige, men å holde dødsdømte fengslet i flere år mens de blar i kalenderen og venter på å bli myndige er ren tortur, sier tidligere fredsprisvinner og advokat Ebadi.

71 barn venter på galgen i Iran, ifølge en rapport offentliggjort av Amnesty International i juni. 2007 har vært et stygt år for henrettelser i Iran. Bare sist uke ble 21 mennesker henrettet. Det betyr at antallet er nå oppe i 213 personer, noe som er 36 flere enn i hele 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere