RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter stordemonstrasjon i Tyskland

(AFP/Scanpix)
Minst 100.000 mennesker vil trolig delta i mandagens planlagte demonstrasjoner mot forbundskansler Gerhard Schröders omstridte reformer av det tyske velferdssystemet.

Reformene innebærer blant annet kutt i arbeidsledighetstrygden, og det er planlagt protestmarkeringer i 140 byer og landsbyer i Tyskland.

De fleste demonstrasjonene vil finne sted i det tidligere Øst-Tyskland, hvor arbeidsledigheten flere steder ligger godt over 20 prosent og Schröders (bildet) reformer vil ramme hardest.

De som organiserer protestene, venter at flere enn de 90.000 som demonstrerte sist uke vil møte opp under mandagens arrangementer, til tross for at regjeringen har gått med på å endre forslagene noe.

Rammer langstidsledige
Reformene skal etter planen tre i kraft i januar neste år, og de vil føre til reduserte velferdsutbetalinger for langtidsledige. Kuttene vil berøre omkring én million mennesker av de 16 millioner som bor i det tidligere Øst-Tyskland, og omkring 1,2 millioner mennesker i det tidligere Vest-Tyskland, hvor det totalt bor 65 millioner.

De såkalte mandagsdemonstrasjonene er inspirert av protestene mot kommunistregimet i det tidligere Øst-Tyskland for 15 år siden, ifølge arrangørene.

Regjeringen mener reformene av velferdssystemet er nødvendige for å styrke den tyske konkurranseevnen og for å få ned arbeidsledigheten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere