RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter tøffe forhandlinger i WTO-møtet

Jan Petersen valgkampdebatt 20. august 2003 Foto: Berit Almendingen
Jan Petersen valgkampdebatt 20. august 2003 Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norge skal kjempe for sine egne støtteordninger for landbruket under toppmøtet i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) denne uken.

En sliten utenriksminister Jan Petersen (H) ankom WTO-byen Cancun som en av de siste delegatene sent tirsdag kveld, skriver NTB.

Til tross for at WTO-møtet først åpner onsdag, når blant annet Petersen vil holde et innlegg på vegne av Norge, har samtalene vært i gang i flere dager allerede. Gabrielsen og den norske delegasjonen har brukt tiden til forberedende drøftinger med en rekke av de andre delegasjonene til stede - og blitt kontaktet av flere.

- Vi har hatt følere både ute og inne, for å si det sånn, sier Gabrielsen til NTB.

Han vil ikke ut med om noen nye allianser er inngått i forkant av de neste dagens tautrekking mellom de 146 medlemslandene.

- Men det helt vesentlige for disse forhandlingene er landbruket, det er helt klart. Hvis ikke landbruket faller på plass, er det lite sannsynlig at det kommer noe ut av de andre temaene, sier Gabrielsen, som regner med lange innledende runder om prosedyre før det i det hele tatt blir snakk om å få mer konkrete ting på bordet.

- Det er betydelige meningsforskjeller rundt prosedyren. Særlig en gruppe land anført av Brasil har sterke meninger, sier Gabrielsen.

Harde fronter
Brasil og resten av den såkalte Cairns-gruppen er lite begeistret for kompromissforslaget fra EU og USA om handel med landbruksvarer som ligger på bordet. De krever større kutt i både toll og subsidier, men får lite gehør fra de tunge industrilandene.

USAs president George W. Bush har allerede vært på tråden til sine kollegaer i Brasil, Pakistan, Sør-Afrika og India med ønske om velvillighet for at man i det hele tatt skal bli enig om noe i Cancun. Bush understreket i samtalene at et positivt utfall av Cancun-møtet vil komme alle til gode.

De gode ønskene fra Bush faller ikke i god jord hos mange u-land. En gruppe afrikanske bomullsproduserende nasjoner har trukket fram USAs subsidier på rundt 3 milliarder kroner til sine 25.000 bomullsprodusenter som et klart symbol på hva de mener om USAs frihandelspolitikk.

Overtid
EU har på sin side gjort det klart at videre innrømmelser innen jordbruk ikke kommer på tale hvis man ikke samtidig gyver løs på de såkalte Singapore-temaene, som blant annet dreier seg om liberalisering av investeringer og konkurransepolitikk.

- Det er et synspunkt Norge deler. Vi vil ha disse temaene på dagsordenen, men slik situasjonen er nå, er det tvilsomt om man kommer så langt, sier Gabrielsen.

Cancun-møtet avsluttes søndag, men Gabrielsen tror allerede nå at det blir snakk om overtid.

- Det er i alle fall urealistisk å tro at vi blir ferdige til folkelig tid søndag, sier næringsministeren, som tar over ansvaret for den norske delegasjonen igjen torsdag når Jan Petersen haster tilbake til innspurten av kommunevalgkampen i Norge igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere