RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (Reuters)

Verden holder pusten

Sist oppdatert:
Spent stemning i Chile - endelig skal de 33 innesperrede gruvearbeiderne heises opp.

Natt til onsdag norsk tid blir de første av de 33 gruvearbeiderne, som siden 5. august har sittet innesperret flere hundre meter under bakken, heist opp fra gruven.

Gruvearbeiderne ble sperret inne i San Jose-gruven i Chile etter at en gruvegang raste sammen.

Hele verdens øyne er nå rettet mot Chile, og redningsaksjonen verden knapt har sett maken til.

31-åring først opp
Tirsdag kveld norsk tid kom også Chiles president Sebastian Pinera til gruven for å overvære opphentingen av de 33 gruvearbeiderne.

Det er ventet at hele redningsaksjonen vil ta 48 timer. De som er fysisk og psykisk sterkest vil bli heist opp først.

31 år gamle Florencio Avalos heises først opp fra gruven.

Les også: Slik skal de reddes

Heises opp en og en
Kapselen som heises ned for å hente gruvearbeiderne opp er testet, og redningsteamet som skal senkes ned i gruva er klare til innsats.

Stålkapselen er 3,95 meter lang, 51 centimeter i diameter og veier rundt 400 kilo. Den er designet og bygget spesielt for denne redningsaksjonen, melder Cooperativa.cl.

Hjelpeapparatet som venter gruvearbeiderne når de kommer opp i dagen etter vel to måneders fangenskap, er omfattende. I tillegg venter venter familie og pårørende i spenning på se sine kjære igjen, og rundt 1000 journalister fra hele verden er på plass for å følge redningsaksjonen.

Mediene har i to måneder beleiret San Jose-gruven, og flere TV-stasjoner sender nå døgnet rundt-dekning av dramaet.

45 minutter per mann
Stålkapselen som brukes til evakueringen er testet ut og fungerer som forventet. En 24 millimeter tykk stålwire skal trekke kapselen opp til overflaten.

Tiden det vil ta å hente opp hver arbeider er beregnet til cirka 45 minutter, ifølge Reuters. Det inkluderer tiden det tar å fire kapselen ned.

Vel oppe vil de bli sendt rett på et feltsykehus i nærheten. Etter to lange måneder vil de der få møte igjen sine kjære i et stort rom.

Etter et kort gjensyn vil de bli fløyet i helikopter til regionalsykehuset i Copiapó. Her vil de tilbringe minimum tre dager for en grundig medisinsk sjekk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere