RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verden hyller fredsprisvinnerne

Sist oppdatert:
- En meget klok avgjørelse, sier den tyske statsministeren Gerhard Schröder.

- Dette var en meget klok avgjørelse, , sier den tyske statsministeren om tildelingen av fredsprisen for 2005 til Atomenergibyrået og dets leder Mohamed ElBaradei.

Schröder legger vekt på Atomenergibyråets innsats og Irak og Iran. Han var blant de fremste motstanderne av den amerikanskledede krigen i Irak.

- Tildelingen er meget klok i lys av posisjonen ElBaradei og organisasjonen han representerer hadde i forbindelse med krisen og den påfølgende krigen i Irak. Samtidig er den en anerkjennelse av ElBaradeis plass i samtalene med Iran, sier Schröder ifølge Associated Press.

Ny jobb til tidligere kansler.


- Ingen gjevere pris
- Dette er det stolteste øyeblikket i min karriere ved IAEA, sier Atomenergibyråets talskvinne Melissa Fleming ved byråets hovedkvarter i Wien til Associated Press (AP).
- Jeg hadde aldri trodd vi ville få oppleve denne dagen. Dette er den stolteste dagen for IAEA. Vi er stolte, overraskede og veldig glade. For en organisasjon som vår finnes det ingen gjevere pris, sier hun.

Fornøyd Blix
Den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører og tidligere leder for Atomenergibyrået Hans Blix sier til AP at han er veldig glad på ElBaradeis vegne.

- Pristildelingen er veldig oppmuntrende og heldig, sier Blix. Jeg ser dette som en støtte til den profesjonelle og uavhengige rollen til Atomenergibyrået og til internasjonal enighet på området atomenergi og ikke-spredning av atomvåpen, sier han til AP.

Flere reaksjoner
(Kilde: Reuters)

Frankrikes president Jacques Chirac: «Jeg er henrykt over at Nobels fredspris har blitt gitt til IAEA og lederen Mohamed ElBaradei for deres viktigste arbeid for fred, stabilitet og sikkerhet i verden.»

Den britiske statsministeren Tony Blair: «Jeg støtter helhjertet Chiracs gratulasjoner til ElBaradei og IAEA. Prisen er velfortjent og viser viktigheten ved organisasjonens arbeid.»

Talsmann for den iranske utenriksministeren Hamid Reza Asefi: « Jeg har ingen kommentar til dette.»

Den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari, som selv var priskandidat i år: «Dette er et utmerket valg. Organisasjonen gjør et ekstremt godt arbeid.»

FNs generalsekretær og tidligere fredsprisvinner Kofi Annan: «Generalsekretæren er veldig glad for at den doble fredsprisen for 2005 har blitt tildelt IAEA og lederen Mohamed ElBaradei. Siden 1957 har organisasjonen jobbet utrettelig og med stor ekspertise for å demme opp for spredningen av atomvåpen og fremme en sikker og fredelig bruk av atomenergi.»

Den israelske visestatsministeren og tidligere fredsprisvinner Shimon Peres: «Han er en verdig vinner, om enn ikke et perfekt valg. Det er mange hull i systemet som skal hindre spredning av atomvåpen, som i Irans tilfelle. Men Atomenergibyrået har kommet med viktige bidrag til å stanse våpenkappløpet og hindre våpen fra å falle i feil hender.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere