Gå til sidens hovedinnhold

Verden sørger over Anna Lindh

Sveriges avdøde utenriksmissiter Anna Lindh ble æret med ett minutts stillhet i Europaparlamentet torsdag. Hennes internasjonale kolleger uttrykker sjokk og vantro over drapet.

- Den tyske regjeringen har mottatt den opprørende nyheten om Anna Lindhs død med sjokk, sier utenriksminister Joschka Fischer.

- Anna Lindh var en stor europeer, en stor utenriksminister og en svært god venn, sa Fischer torsdag i Berlin.

Han sa at den tyske regjeringens tanker er hos hennes familie og den svenske regjeringen, og han uttrykte håp om at drapsmannen snart måtte bli tatt.

Straw sjokkert
- Dette er en rystende nyhet, sa en tydelig sjokkert britisk utenriksminister Jack Straw kort etter at nyheten ble kjent i Stockholm.

- Anna var en god venn av meg, sa han utenfor statsministerens kontor i Downing Street, og viste til at de var sammen så sent som under EUs utenriksministermøte i Italia forrige helg.

- Hun representerte noe vidunderlig ved Sverige og Europa, sa han videre, ifølge NTB.

Stillhet i parlamentet
Europaparlamentet mintes torsdag den drepte svenske utenriksministeren Anna Lindh med ett minutts stillhet.

- Vi vil søke å fortsette hennes engasjement for europeiske saker. La henne være et eksempel for oss alle, sa den tyske sosialdemokraten Christa Randzio-Plath, som leder komiteen for økonomiske saker.

Også i den tyske Forbundsdagen ble Lindh minnet med ett minutts stillhet. Forbundsdagen avbrøt sin budsjettdebatt kort etter dødsbudskapet.

- Jeg kan bare uttrykke vår avsky for denne ugjerningen og vår medfølelse med de pårørende. Vi kjenner solidaritet med hele det svenske folk, Riksdagen og regjeringen, sa presidenten i Forbundsdagen, Wolfgang Thierse.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer