RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)

Verden venter på Mjøs

Sist oppdatert:
Verdens øyne vil være rettet mot Nobelkomiteens nye leder Ole Danbolt Mjøs når han klokka 11 går på podiet og kunngjør vinneren av Nobels fredspris 2003. Følg utdelingen direkte på web-tv.

Se direkte overføring fra Nobelinstituttet

Prisen er på 10 millioner svenske kroner, og pave Johannes Paul II må finne seg i å være favoritt. Hos bookmakere har oddsen på at paven får Nobelprisen vært nede i 1,40, men halvannen time før offentliggjøringen står paven i 1,90.

Andre kandidater som trekkes fram som mulige vinnere, er Tsjekkias president Vaclav Havel og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva. Havel er foreslått for sin innsats som statsleder i Tsjekkia helt siden Tsjekkia og Slovakia skilte lag på fredelig vis i 1992.

Kjemper mot sult
Da Silva har gjort seg bemerket for kampen mot sult i Brasil. Han har blant annet satt i gang et program som har som målsetting at alle skal ha tre måltider om dagen.

Den iranske opposisjonelle Hashem Aghajari er også nevnt som en mulig kandidat. Også den iranske advokaten Shirin Ebadi er blant favorittene. U2-vokalist Bono kan også bli den som stikker av med prisen.

EU?
Fredsprisen har flere ganger gått til organisasjoner. De ferskeste eksemplene er FN og Kofi Annan som delte prisen i 2001 og Leger uten grenser i 1999. I år kan det være EUs tur til å vinne fredsprisen. Ingen EU-land har kriget mot hverandre etter at organisasjonen ble opprettet.

Blant de mer perifere kandidatene kan Michael Jackson og George W. Bush nevnes.

Overrekkelsesseremonien finner sted i Rådhuset i Oslo i desember. Da arrangeres også en Nobel-konsert i Oslo Spektrum hvor Hollywood-paret Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones skal være konferansierer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere